nieuws

Stijgende lijn in Europese bouwsector

bouwbreed

brussel – De bouw in Europa kan een bescheiden groei tegemoet zien dit jaar. Sinds 1999 gaat het slecht, zij het dat er de nodige verschillen bestaan tussen de landen. De iets positievere signalen over de economie lijken nu ook de bouw te bereiken. Nederland blijft echter relatief slecht presteren.

Dit zei vice-voorzitter Brinkman van de Europese bouwwerkgevers FIEC in Brussel. In 2003 was er slechts sprake van een groei van 0,1 procent. In 2004 zal de groei 0,8 procent bedragen, verwacht de FIEC. En dat in een industrie die goed is voor een volume van 906 miljard euro per jaar, zo�n 10 procent van het bruto binnenlands product van de hele Europese Unie en goed voor directe werkgelegenheid van 11,7 miljoen mensen.

Bijna alle landen vertonen ongeveer hetzelfde beeld: overheden die krap bij kas zitten, waardoor de investeringen in de publieke sector onder druk staan. Toch zijn er uitonderingen. Zo laat Spanje een groei zien van 3,9 procent vorig jaar en 4,5 procent dit jaar. Groot-Brittannië, dat de laatste jaren forse groeicijfers toonde met 8 procent in 2002, zakt nu terug naar 1,6 procent in de plus.

Ook Oostenrijk doet het goed met groeicijfers boven de 4 procent. Volgens Brinkman is dit grotendeels te danken aan de invoering van tol waaruit weer extra investeringen in infrastructuur worden gefinancierd.

Ronduit slecht blijft Duitsland het doen. Voor het tiende achtereenvolgende jaar wordt daar een min genoteerd in de bouwproductie. Enige positieve is dat de min wel steeds kleiner wordt, nog “slechts” 1 procent in 2004 tegen 3,4 procent in 2003.

Tweede in slecht presteren is Portugal, waar de bouwproductie in 2003 12 procent lager uitkwam. Ook dit jaar wordt een krimp met 5 procent verwacht. In het land waar de Europese kampioenschappen voetbal deze zomer worden gehouden, kampt de regering met een dreigende overschrijding van het begrotingstekort boven de 3 procent die is afgesproken in het groei- en stabiliteitspact. Daarom heeft de Portugese overheid fors de handrem gezet op investeringen.

Nederland heeft de twijfelachtige eer op de derde plaats van onderen te staan met al enkele jaren op rij een min. Ook voor ons land geldt dat de min wel kleiner wordt, van 3 procent in 2003 naar 0,5 procent dit jaar. De minnen in ons land zijn minder het gevolg van achterblijvende overheidsinvesteringen, maar vooral te wijten aan de inzakkende kantorenbouw en de achterblijvende woningbouw.

In de nieuw toegetreden landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije vertoont de bouwproductie een stijgende lijn dit jaar. Ook voor de komende jaren worden daar stijgingen verwacht, vooral door investeringen in infrastructuur die met Europees geld tot stand komt.

Reageer op dit artikel