nieuws

Schilders werken verontrustend dikwijls met gevaarlijke middelen

bouwbreed

den haag – Waarom werken schilders op grote schaal met stoffen die wettelijk zijn verboden? Die vraag is actueel door de brand in het Catshuis die zaterdag een schilder het leven kostte. De Haagse brandweer vermoedt dat de vuurzee ontstond omdat het slachtoffer samen met zijn collega in de slecht geventileerde ruimte werkte met de sinds januari 2000 binnenshuis verboden stof thinner.

En niet alleen in het Catshuis was een wettelijk verboden middel de vermoedelijke boosdoener. Eerder dit jaar toonden onderzoek van FNV-Bouw in Noord-Nederland en een controle van de arbeidsinspectie aan dat schilders ondanks het verbod massaal met verboden oplosmiddelen werken. Een nieuw onderzoek van FNV Bouw in Limburg laat zien dat ook in het zuiden het verbod met voeten wordt getreden. “Schilders die binnen een klus uitvoeren, werken verontrustend vaak met oplosmiddelhoudende verven”, zo zeggen vakbondsvertegenwoordigers in Limburg. “En het lijkt erop dat de bdrijfsvereniging vrij gemakkelijk een ontheffing verleent op het wettelijk verbod om binnen met deze giftige producten te werken.”

Ondanks dat de schilders op de werkvloer zich ogenschijnlijk niets aantrekken van de regelgeving, leeft de problematiek wel onder hen, vindt A. Pols, woordvoerder van FNV Bouw. “We merken het aan de reacties die we soms krijgen van onze leden. Aan de andere kant zijn mensen niet geneigd tegen hun baas te zeggen dat hij de gevaarlijke stoffen maar in zijn haar moet smeren.”

Vooral in een klein bedrijf schuwt het personeel een aanvaring met de werkgever. “Ze zijn eerder geneigd de vakbond erbij te halen en zo te proberen samen met collega�s en werkgever tot een aanvaardbare oplossing te komen. Dat zie je niet alleen bij schilders maar ook in heel andere beroepen buiten de bouw. Ook al weet iemand dat hij niet te lang achter de computer moet zitten, zijn er weinig mensen die niet wat langer doorwerken als daartoe aanleiding is.”

Explosiegevaar

Opvallend is dat bij de wetgeving die het gebruik van oplosmiddelen in verf verbiedt brand- en explosiegevaar niet voorop stonden. De reden om het gebruik van deze verfsoorten te verbieden is het risico dat schilders lopen op de hersenaandoening OPS, zo blijkt uit documenten waarin het besluit om oplosmiddelhoudende verf te verbieden wordt toegelicht. Volgens FNV Bouw staat op de verpakking van de producten dat het hier gaat om licht ontvlambaar materiaal. “Het is een zaak van de werkgevers hun personeel bijvoorbeeld tijdens toolboxmeetings te wijzen op het gevaar van zulk spul”, aldus Pols. “En natuurlijk moeten de schilders zich dan tijdens hun werk aan die aanwijzingen houden. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Reageer op dit artikel