nieuws

Sandwichpaneel remt vuur en isoleert

bouwbreed Premium

Sandwichpanelen zijn vernoemd naar de in de 18de eeuw uitgevonden sandwich: twee dunne, korstloze sneetjes brood met daartussen kaas of vleeswaar. Een Vlaamse uitvinder introduceert langs een van de randen van zon paneel toch weer een soort korst.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1024035

houder: NV Joris Ide, Zwevezele (B)

uitvinder: J. Ide

Twee problemen heeft uitvinder J. Ide met de gebruikelijke sandwichpanelen. Als de vulling uit isolerend kunststofmateriaal bestaat, zijn ze niet vuurbestendig en brandwerend. “Bij brand kan het vuur zich dan ook verspreiden doorheen de isolatiekern van de sandwichpanelen, waardoor de propagatie van de brand doorheen het gebouw wordt versneld”, aldus de octrooitekst. Maar aan de andere kant: als de vulling tussen de metalen platen uit bijvoorbeeld �rotswol� bestaat, isoleert zij niet voldoende. Een mogelijk alternatief voor deze simpele platen zouden sandwichpanelen zijn met een vulling opgebouwd uit twee lagen: een isolerende laag met daarop een vuurbestendige laag.

Octrooiaanvrage nummer 1024035 noemt deze bestaande variant wel even, maar zegt er verder niets negatiefs of positiefs over. In plaats daarvan prijst Ide zijn eigen oplossing aan: “Een sandwichpaneel dat geen van de nadelen biedt uit de stand van de techniek, en dat dus brandwerend is zonder aan isolatiewaarde in te boeten”. Daarbij vindt hij het niet nodig te vermelden of hij het heeft over warmte- of over geluidsisolatie.

Het geoctrooieerde �sandwichpaneel met vlamremmer� is opgebouwd uit twee evenwijdige, dunne metalen platen. De isolerende vulling bestaat uit bijvoorbeeld polyurethaan (pur) , poly-isocyanuraat (pir) of polystyreen (xps/eps).

Deze isolerende vulling loopt van plaat tot plaat, maar is in elk geval langs één van de zijkanten vervangen door een strook vuurwerend materiaal. Per paneel kunnen eventueel meer stroken voorkomen, niet alleen evenwijdig aan de rand maar ook schuin daarop; niet alleen recht maar ook gebogen. Als het maar sterk in de minderheid blijft ten opzichte van de isolerende vulling. Het vuurwerende materiaal langs de rand van het paneel steekt een beetje uit, en wordt bij de koppeling van twee panelen enigszins ingedrukt.

Samen met een overlappend profiel en een strook kleefband op de zijkant van het tweede paneel zorgt dit voor een goede afdichting tussen beide panelen. Bij het koppelen van panelen kunnen op deze manier brede isolerende delen worden gevormd, afgewisseld door smalle vuurwerende stroken van vloer tot plafond.

Bij het gebruik van panelen met minstens twee stroken vuurwerend materiaal die loodrecht op elkaar staan, ontstaat bij koppeling zelfs een rasterwerk van vuurwerende stroken.

Joost Melten

Reageer op dit artikel