nieuws

Regeling laaggeschoolden niet versneld afschaffen

bouwbreed

den haag – De Tweede Kamer is tegen het versneld afschaffen van de specifieke afdrachtskorting (spak), een fiscale regeling voor werkgevers waarmee ze laaggeschoolden aan een baan kunnen helpen.

In het regeerakkoord was al vastgelegd dat de regeling op 1 januari 2006 zou worden afgeschaft. Omdat het kabinet dit jaar 2,9 miljard euro extra moet bezuinigen, besloot het vorige maand de korting al per 1 juli dit jaar te schrappen. Dat levert 200 miljoen euro op. De Kamer vreest de gevolgen voor laaggeschoolden en voor sectoren als de horeca en de schoonmaakbranche die plotseling met hoge arbeidskosten worden geconfronteerd. Om de benodigde 200 miljoen euro bij elkaar te schrapen wil de Kamer de geplande verlaging van de wao-premie voor werkgevers voor 2004 omzetten in een kleine verhoging en voor volgend jaar in een kleinere verlaging. Werkgeversorganisatie VNO-NCW had daar eerder voor gepleit.

Het kabinet wil af van de afdrachtskorting omdat die niet effectief is. Slechts 8 procent van de laaggeschoolden zou zonder de regeling niet aan een baan zijn gekomen. (anp)

Reageer op dit artikel