nieuws

Rechter alleen in theorie te ontlopen

bouwbreed

rotterdam – BAM Groep, Koop Tjuchem, Heijmans en KWS staan volgens planning deze herfst voor de rechter. Dat zegt woordvoerder W. de Bruin van het landelijke parket van het Openbaar Ministerie.

Justitie voorziet geen vertraging in de strafvervolging van de vier bouwondernemingen, ook al zijn de dagvaardingen nog altijd niet verstuurd. “Momenteel vinden verhoren plaats bij de rechter-commissaris. Als die zijn afgerond komt het formele moment dat de dagvaardingen worden uitgereikt”, aldus woordvoerder De Bruin. Hij benadrukt dat “alleen in theorie” BAM, Heijmans, KWS en Koop Tjuchem een gang naar de rechtbank nog kunnen ontlopen. “We zijn niet voor niets al zolang bezig met dit dossier.”

Bij de rechtbank in Rotterdam zijn voor dit najaar al veertig zittingsdagen gereserveerd voor het bouwfraudeproces.

Voor Heijmans, BAM en KWS-moeder Volker Wessels zelf staat het helemaal nog niet vast dat zij daadwerkelijk voor de rechter komen. Zij wijzen op het getuigenverhoor dat momenteel plaatsvindt. In hun ogen kan dat het besluit nog beïnvloeden. Woordvoerders van Heijmans en BAM laten weten dat tot nu toe door justitie slechts “een voorlopig oordeel” is geveld over al dan niet vervolgen.

Eind vorig jaar meldde justitie dat de vier bouwconcerns valsheid in geschrifte, oplichting, heling, overtreding van de wet economische mededinging en deelneming aan een criminele organisatie ten laste is gelegd. Ook twaalf medewerkers van het viertal worden voor de rechter gesleept wegens betrokkenheid bij bouwfraude. Drie van hen worden ook verdacht van omkoping van ambtenaren.

Zeven ambtenaren zullen zich eveneens moeten verantwoorden voor de rechter.

Justitie stelt geen nader onderzoek in naar de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren. Uit de administratie, die in februari van dit jaar boven water kwam, blijkt dat ook in de utiliteitsbouw jarenlang verboden prijsafspraken zijn gemaakt. Het OM laat het onderzoek over aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over, aldus De Bruin.

Wel wordt verder onderzoek gedaan naar de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem. Justitie heeft nog eens honderd verdachten op het oog, waaronder twintig aannemers. Het OM selecteerde eerder acht bouwprojecten uit de schaduwboekhouding. De honderd verdachten zijn daar allen bij betrokken. Hoe het met dit onderzoek staat kan De Bruin niet zeggen.

Reageer op dit artikel