nieuws

Railconsult betrokken bij Portugees hsl-netwerk

bouwbreed Premium

utrecht – Holland Railconsult gaat naar verwachting in Portugal het hsl-netwerk ontwerpen en de bouw ervan leiden. Samen met zijn partner, het Amerikaanse Tyco, heeft het Nederlandse ingenieursbureau een tender gewonnen voor de opdracht. Naar de klus dongen zeven andere partijen mee.

Railconsult en Tyco gaan dit najaar met opdrachtgever Rede Ferroviária de Alta Velocidade (RAVE), de Portugese railbeheerder, in onderhandeling over de contracten. Het gehele project beslaat 600 kilometer spoorweg en gaat zo�n 4 miljard euro kosten.

Woordvoerder M. Klaver van Holland Railconsult kan nog niets zeggen over de omvang van de werkzaamheden die door het Utrechtse ingenieursbureau en zijn partner worden uitgevoerd. “Dat moet nog worden bepaald in de contractonderhandelingen”, licht hij toe.

De eerste werkzaamheden voor het project gaan in de tweede helft van dit jaar van start. Dan wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en een ontwerp gemaakt. Daarnaast worden aanvragen ingediend bij de Europese Unie, die een deel van de financiering van de bouw van de spoorlijnen op zich neemt. Het hoge snelheidsnetwerk in Portugal moet in 2011 klaar zijn en wordt dan op het Trans European Network (TEN) aangesloten dat alle Europese landen per trein met elkaar verbindt. Volgens Klaver levert de opdracht Railconsult voor vele tientallen jaren werk op.

Reageer op dit artikel