nieuws

Plan Muziekpaleis Utrecht financieel haalbaar

bouwbreed

utrecht – De plannen voor het nieuwe Muziekpaleis blijken haalbaar. Het Utrechtse college van B en W heeft de gemeenteraad gevraagd om een voorbereidingskrediet van 3,9 miljoen euro voor een voorlopig ontwerp. Een definitief besluit wordt verwacht in 2005.

De investeringskosten van de ontwerpstudie die is gepresenteerd door architectenstudio Hertzberger zijn begroot op 96,9 miljoen euro. Aanpassingen moeten dit bedrag terugbrengen tot 90,6 miljoen euro. Hertzberger maakt ook het voorlopig ontwerp. Voor delen van het ontwerp, zoals het poppodium en het jazzpodium worden andere gespecialiseerde architecten ingeschakeld.

In het Muziekpaleis worden het huidige Muziekcentrum Vredenburg (MCV), het poppodium Tivoli en Stichting Jazz Utrecht ondergebracht. De bestaande grote zaal wordt geplaatst in een transparant omhulsel; daarboven komen drie nieuwe zalen. De popzaal komt half in de grond.

Een definitieve kredietaanvraag voor de bouw wordt verwacht in 2005. De beslissing maakt deel uit van een ontwikkelovereenkomst met belegger Corio (voor 13 procent mede-eigenaar van het huidige MCV) over de ontwikkeling van het hele Vredenburg-gebied.

De Europese aanbesteding vindt plaats in januari 2006 waarna in november de gedeeltelijke sloop van het Muziekcentrum kan beginnen. De bouw zal circa drie jaar in beslag nemen. Begin 2010 kunnen de deuren van het Muziekpaleis open.

Reageer op dit artikel