nieuws

Parlementslid duikt in zaak rond faillissement Ballast UK

bouwbreed Premium

londen – Het Britse parlementslid Henry Bellingham heeft de minister van handel en industrie, Patricia Hewitt, gevraagd te kijken naar de gang van zaken rond het faillissement van Ballast UK, de voormalige Britse dochter van Ballast Nedam. Bellingham wil dat de minister uitzoekt of de wetten op het gebied van faillissement zijn overtreden.

Bellingham is de �schaduwminister� voor bouwzaken, dat wil zeggen de bouwspecialist van de conservatieve oppositiepartij. Hij zegt desgevraagd �een dossier over Ballast UK op te bouwen� om zich beter in de zaak te kunnen verdiepen. “Ik heb geen specifieke aanwijzing dat er iets fout is gegaan, maar wil wel dat de minister de zaak bekijkt.”

Het ministerie van Hewitt heeft onlangs de verplichte rapportage ontvangen van de bewindvoerders van Ballast UK, Deloitte & Touche. Op grond daarvan beslist het ministerie of er reden is tot vervolging wegens faillissementsfraude of tot het schorsen van voormalige directeuren.

Voor de Britse MP is vooral de gang van zaken rond het pensioenfonds aanleiding zich op Ballast UK te richten. De voormalige werknemers van het bouwbedrijf zijn hun pensioenrechten geheel of grotendeels kwijt geraakt. De pensioenschuld vormde het grootste deel van de 225 miljoen euro schulden die Ballast UK bij de surseance achterliet. “Dat is meer gebeurd met buitenlandse bedrijven die zich terugtrokken van de Britse markt, zoals de rederij Maersk en het Belgische voedingsbedrijf Penguin. De werknemers zijn daar de dupe van.”

Bellingham zegt in het kader van zijn onderzoek ook contact op te zullen nemen met de voormalige directie van Ballast UK en met de hoofddirectie van Ballast Nedam in Nederland. “Als ik alle informatie bij elkaar heb, kunnen we beoordelen of de zaak in het Lagerhuis zelf aangekaart moet worden.”

Reageer op dit artikel