nieuws

Normontwerp voor veiligheidseisen liften

bouwbreed

delft – Speciale liften aan hijskranen, besparen de machinist niet alleen een lange klim, zij maken het werk ook veiliger en leveren tijdwinst op. NEN, centrum van normalisatie, heeft voor de liften een Europees normontwerp gepubliceerd met onder meer constructieve eisen: Ontw. NEN-EN 81-43. In Nederland is het aanbrengen van machineliften door de bouw-cao verplicht […]

delft – Speciale liften aan hijskranen, besparen de machinist niet alleen een lange klim, zij maken het werk ook veiliger en leveren tijdwinst op. NEN, centrum van normalisatie, heeft voor de liften een Europees normontwerp gepubliceerd met onder meer constructieve eisen: Ontw. NEN-EN 81-43.

In Nederland is het aanbrengen van machineliften door de bouw-cao verplicht voor torenkranen die zijn geplaatst na 1 juli 2001, en met een klimhoogte tot de cabine hoger dan 30 meter. Het normontwerp is opgesteld om een nadere uitwerking te geven van de fundamentele eisen van de machinerichtlijn.

De norm geeft constructieve eisen voor lift, draagmiddelen, bevestiging, beveiligingsinrichtingen en omvat eisen voor ontsnappingsmogelijkheden bij een vastzittende lift. Verder gaat de norm in op de inrichting van stopplaatsen om het de machinist mogelijk te maken veilig over te stappen van lift naar kraan. Tevens bevat het ontwerp een overzicht van de grootste gevaren van de liften waarbij is aangegeven welke maatregelen daartegen te nemen zijn.

Het indienen van commentaar op het Engelstalige normontwerp is bij NEN tot 15 juni mogelijk. Bij definitieve publicatie vervangt de norm de NEN 3586 �Veiligheidseisen voor personenliften op hijs- en hefwerktuigen�.

Reageer op dit artikel