nieuws

Noorden krijgt eigen regieraad bouw

bouwbreed Premium

groningen – De noordelijke afdelingen van werkgeversorganisaties BouwNed, Vianed en VNO-NCW werken aan een eigen regieraad bouw. Beoogd voorzitter is H. Alders, commissaris van de koningin in Groningen.

De noordelijke regieraad moet vooral de relatie tussen de bouwsector en de overheden in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe herstellen. Die is als gevolg van de bouwfraude-affaire ernstig verstoord geraakt. Bouwwerkgevers hopen dat een goede verhouding met opdrachtgevers de orderstroom weer op gang zal brengen. Met name in het noorden van het land is de bouwproductie laatste jaren drastisch gedaald.

Volgens regiomanager J. Bits van BouwNed Noord is de complete bedrijfstak er van doordrongen dat ze moet veranderen. Tegelijk is er ook een andere houding nodig van opdrachtgevers ten aanzien van aanbestedingen en innovaties, aldus Bits. Ook daar ligt een belangrijke taak voor de regieraad.

Zwaargewichten

Gemikt wordt op een raad met “zwaargewichten uit de privaten en publieke sector”, aldus Bits. Commissaris van de koningin in Groningen, H. Alders, is gepolst om het voorzitterschap op zich te nemen.

VNO-NCW, BouwNed en Vianed benadrukken dat het geenszins de bedoeling is om de landelijke Regieraad, onder leiding van J. Hovers, in de wielen te rijden. “We zien dit initiatief niet als tegenhanger van de Regieraad, maar juist als een extraatje”, zegt R. Koops, secretaris van Vianed Noord.

Dat �extraatje� is nodig, omdat volgens Koops Friesland, Groningen en Drenthe het hardst van alle provincies zijn getroffen door de terugval in het bouwvolume. Vorig jaar nam de gww-productie in het noorden met 4,5 procent. De productie van nieuwbouwwoningen zakte er zelfs 5 procent.

Koops: “Precies een jaar geleden voerden we samen met vakbonden actie om de regionale bouw uit het slop te trekken. Sindsdien is het perspectief er echter niet rooskleuriger op geworden. Er is nog altijd een zware prijzenslag gaande en er wordt ook nu nog scherp gesaneerd.” Als die situatie niet snel veranderd, zal een groot aantal bouwers het niet overleven, is de verwachting. Bij een aantrekkende markt ontstaat dan een nieuw probleem: een tekort aan capaciteit. “Dat is ook niet in het belang van opdrachtgevers.”

De noordelijke regieraad gaat van start zodra de samenstelling afgerond is; waarschijnlijk binnen enkele maanden.

Reageer op dit artikel