nieuws

NMa en justitie kijken naar isolatie Schiphol

bouwbreed

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit en justitie onderzoeken mogelijke bouwfraude bij de geluidsisolatie rond Schiphol. De Algemene Rekenkamer houdt zich al langer bezig met mogelijk mismanagement en financieel wanbeheer in deze zaak.

Staatssecretaris Schultz (verkeer en waterstaat) zei in overleg met de Tweede Kamer dat zij ter voorbereiding de onderzoekers heeft gesproken. Die verzekerden haar dat ze het “onder hun hoede” hebben, maar verder nog geen uitspraken doen over de lopende onderzoeken. De Algemene Rekenkamer heeft inmiddels meer tijd gevraagd voor haar onderzoek en verwacht in september met de resultaten te kunnen komen. Het is nog niet duidelijk wanneer de andere instanties hun onderzoek afronden.

Het project voor isolatie van 7049 huizen valt 33 procent duurder uit. De kosten zijn daardoor inmiddels opgelopen tot 862 miljoen euro. De opdracht is verstrekt aan BAM, Dura Vermeer en Heddes.

Volgens Schultz van Haegen moet wel zorgvuldig worden gekeken naar de oorzaken van de opgelopen prijs. “We moeten niet alle uitspraken bij voorbaat voor waar aannemen”, aldus de staatssecretaris. Zij sluit bouwfraude niet uit, maar wijt een deel van de hoge kosten ook aan de marktspan en de onderhandelingen. Zij is nog in gesprek met de aannemers over een deel van de ophoging die geen duidelijke oorzaak heeft. Zij denkt dat zij zelf ook hun best doen om mogelijke misstanden zelf boven water te krijgen. De staatssecretaris heeft haar voorganger Netelenbos zich verkeken op de ingewikkeldheid van het project. PvdA�er C. Verdaas vindt ook dat zijn partijgenoot Netelenbos destijds steken heeft laten vallen.

Reageer op dit artikel