nieuws

Milieuorganisaties staken strijd tegen de Efteling

bouwbreed

kaatsheuvel – De Brabantse Milieufederatie (BMF) en de Vereniging Natuurmonumenten verzetten zich niet langer tegen de uitbreidingsplannen van de Efteling. De drie partijen hebben na jarenlange strijd een akkoord gesloten waarin ze afspraken maken over de manier waarop met de natuur wordt omgegaan in de plannen en over het percentage van het gebied dat mag […]

kaatsheuvel – De Brabantse Milieufederatie (BMF) en de Vereniging Natuurmonumenten verzetten zich niet langer tegen de uitbreidingsplannen van de Efteling.

De drie partijen hebben na jarenlange strijd een akkoord gesloten waarin ze afspraken maken over de manier waarop met de natuur wordt omgegaan in de plannen en over het percentage van het gebied dat mag worden bebouwd.

De natuurorganisaties tekenden eerder beroep aan bij de Raad van State tegen de ontwikkeling van Droomrijk, het vakantiepark met bungalows en appartementen dat de Efteling wil bouwen. Ze vonden dat de aangetaste natuur te weinig werd gecompenseerd. De Raad van State keurde de plannen van de Efteling eind vorig jaar uiteindelijk af op een procedurefout.

Over de milieucompensatie heeft de Raad van State zich toen niet meer uitgesproken en het zag ernaar uit dat die strijd nog gestreden moest worden. Nu zijn de strijdende partijen het dus eens geworden. Inhoudelijk zijn de Efteling-plannen sterk veranderd. In plaats van Droomrijk komen er twee kleinere parken. Ten zuidwesten van het attractiepark op een terrein van 16 hectare komt een accommodatie met 1500 bedden.

De natuurschade wordt gecompenseerd door twee eigen bospercelen van de Efteling, in totaal 25 hectare, en een extra in te richten natuurstrook van 4 hectare. Dit plan wil de Efteling zo snel mogelijk in procedure brengen. Deze tweede fase van de uitbreiding wordt kleiner. Hiervoor maakt het attractiepark nog een gezamenlijk natuurontwikkelingsplan met BMF en Natuurmonumenten.

Reageer op dit artikel