nieuws

Meevaller kabinet mogelijk naar infrastructuurprojecten

bouwbreed

den haag – De hoge olieprijs levert de Nederlandse schatkist dit jaar waarschijnlijk 400 miljoen euro extra op. De prijs van aardgas is aan die van de olie gekoppeld, zodat Nederland een financiële meevaller heeft. Een deel hiervan komt mogelijk ten goede aan grote infrastructuurprojecten.

In ramingen voor het kabinet rekent het Centraal Planbureau (CPB) met een gemiddelde prijs per vat olie van 33 dollar. Eerder was dat nog 29 doller. Het voordeel gaat voor meer dan de helft naar het terugbrengen van het begrotingstekort. Het andere deel komt beschikbaar voor het Fonds Economische Structuurversterking. Uit dit fonds worden grote infrastructurele projecten als de Betuwelijn gefinancierd.

Extra inkomsten

Vooruitlopend op de extra inkomsten heeft minister Zalm (financiën) vorige maand al een beroep gedaan op een deel ervan bij de opstellen van het extra bezuinigingspakket van 2,9 miljard euro. Tegenover de extra inkomsten staan bovendien verwachte negatieve gevolgen van de hoge olieprijs voor de economie, zoals hogere kosten en stijgende inflatie. Onduidelijk is nog in hoeverre die straks een deel van de 400 miljoen euro teniet zullen doen. (anp)

Reageer op dit artikel