nieuws

Limburg wil nieuwe afspraken bruinkool

bouwbreed Premium

maastricht – De provincie Limburg wil dat Duitsland nieuwe afspraken met Limburg maakt over de gevolgen van bruinkoolwinning in de groeve Inden. Het Duitse energiebedrijf RWE-Power wil meer water onttrekken uit de groeve. Maar de provincie is bang dat dit leidt tot daling van de grondwaterstand. Daarom wil zij afspreken dat RWE bij een daling […]

maastricht – De provincie Limburg wil dat Duitsland nieuwe afspraken met Limburg maakt over de gevolgen van bruinkoolwinning in de groeve Inden.

Het Duitse energiebedrijf RWE-Power wil meer water onttrekken uit de groeve. Maar de provincie is bang dat dit leidt tot daling van de grondwaterstand. Daarom wil zij afspreken dat RWE bij een daling van meer dan 5 centimeter compenserende maatregelen treft. Als RWE kan aantonen dat de bruinkoolwinning niet de oorzaak is, hoeft het bedrijf die maatregelen niet te nemen. Die omgekeerde bewijslast gold tot nu toe niet.

Op 29 januari vorig jaar dienden GS van Limburg al een bezwaarschrift in tegen de bruinkoolwinning bij Inden. RWE wil daar 135 miljoen kubieke meter grondwater onttrekken, maar legde niet uit wat daarvan de gevolgen waren voor Limburg. De provincie wil dat RWE de kwetsbare gebieden in Limburg gaat monitoren. Ook wil zij dat RWE in Limburg de eventuele schade op dezelfde wijze vergoedt als in Duitsland.

Reageer op dit artikel