nieuws

Leerlingbouwplaatsen sterk in opkomst

bouwbreed Premium

Dat blijkt uit informatie van landelijk opleidingsbedrijf Bouwradius. “Wij juichen het toegenomen aantal leerlingbouwplaatsen natuurlijk toe”, zegt E. Zeelt, woordvoerder van Bouwradius. “Je zou kunnen spreken van een ommekeer. In de bouw is iedereen overtuigd van het nut van leerlingbouwplaatsen, maar niettemin was het toch moeilijk om ze te creëren. Zoals de zaken er nu voor staan, komt daarin verandering.”

Zeelt verwijst naar het aantal convenanten over leerlingbouwplaatsen dat de afgelopen maanden is gesloten. Onder meer in Alphen aan den Rijn, Drenthe, Twente, Waterland, Maastricht en Den Bosch werden afspraken gemaakt over het inrichten ervan. En daar bleef het niet bij. Maastricht kreeg er acht leerlingbouwplaatsen bij en Den Bosch zelfs twintig. Ook in onder meer Leeuwarden, Heemskerk, Kessel, Leiden en Bussum schoten de leerlingbouwplaatsen als paddestoelen uit de grond.

Zowel nieuwbouw als restauratieprojecten kunnen als leerlingbouwplaats worden ingericht. Het gaat om volwaardige bouwprojecten, waar aankomende bouwvakkers onder leiding van ervaren collega�s hun vak leren. Een manier van werkend leren die sterk aanslaat, want veel beginnende vakmensen hebben een broertje dood aan school en geven de voorkeur aan leren in de praktijk. De ervaring leert dat deze pupillen eerder een diploma behalen als ze worden opgeleid op een leerlingbouwplaats.

Bouwradius en andere bij het bouwonderwijs betrokken partijen trokken in het verleden regelmatig aan de bel vanwege schrijnende tekorten aan leerlingbouwplaatsen. Het succes van die pogingen wisselde, omdat zowel bij opdrachtgevers als bij aannemers vooroordelen leefden tegen deze combinatie van opleiding en werk.

Door aankomende bouwvakkers in te zetten zou de kwaliteit minder zijn en zou de oplevering vertraging oplopen. Vanuit de onderwijspraktijk zijn deze gedachten altijd bestreden.

Reageer op dit artikel