nieuws

Investeren in probleemwijk aantrekkelijker maken

bouwbreed Premium

den haag – De overheid moet het investeren in de meest problematische achterstandswijken in Nederland aantrekkelijker maken. Een van de maatregelen kan bijvoorbeeld zijn het verlagen van de btw en het opheffen van de overdrachtsbelasting.

Dat stellen investeerders die het centrum van het Utrechts Kanaleneiland een flinke opknapbeurt geven. Gisteren overhandigden de partijen, waaronder woningcorporaties Mitros en Portaal en een regionaal opleidingscentrum, het plan aan minister Dekker van VROM. Tijdelijke investeringszones in achterstandswijken kunnen geldschieters over de streep trekken. Het Rijk hoeft geen geld mis te lopen als er aan winstdeling wordt gedaan. De staat profiteert zo van toekomstige waardestijgingen van de investeringen. De btw moet van 19 procent naar 6 procent worden verlaagd, menen de partijen. De overdrachtsbelasting van 6 procent moet geheel worden afgeschaft. Staatssecretaris Wijn van Financiën besloot onlangs niet langer over bedrijfsmatige investeringen in het opknappen van woonwijken twee keer 6 procent overdrachtsbelasting te heffen.

Kanaleneiland is een naoorlogse flatwijk met veel allochtone bewoners; een wijk die kampt met een slecht imago. Bewoners klagen al jaren over criminaliteit, onveiligheid en verloedering. De plannen van investeerders moeten daar verandering in brengen. Ze houden onder meer de sloop in van vijfhonderd woningen, de bouw van 1300 nieuwe huizen, de uitbreiding van het winkelcentrum (met mogelijk een overdekte bazaar) en de uitbreiding van het ROC (Regionaal Opleidingscentrum). (anp)

Reageer op dit artikel