nieuws

Internet wordt wereldwijd beveiligingsweb

bouwbreed Premium

De handel biedt de benodigdheden inmiddels in ruime mate aan, leerde de manifestatie Secur@IP in de Amsterdamse RAI. Beveiligen met analoge methoden is technisch gezien achterhaald, vindt coördinator beveiliging P. Loesberg van het bureau Secretaris Generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De bedrijfstak beveiliging zal volgens hem eenzelfde ontwikkeling doormaken als de telefonie. Ook daar zijn analoge voorzieningen vervangen door digitale/ict-technieken. De markt biedt beveiligers al een ruime keus aan voorzieningen uit de ict.

De bedrijfstak beveiligen blijft evenwel afwachtend en houdt vast aan de bestaande technieken. Ict-bedrijven als IBM en CMG zien daardoor kansen op de beveiligingsmarkt. Daarmee komt de positie van bijvoorbeeld de beveiligingsinstallateurs in het gedrang. De weerstand tegen nieuwe technieken heeft ook een financiële achtergrond, weet secretaris T&S Criminaliteitspreventie H. Oey van Senter.

Verwachtingen

De eerstkomende tijd zullen klanten voor een hun onbekend digitaal systeem meer moeten betalen dan voor een analoog waarvan de betere uitvoeringen intussen ruimschoots hebben bewezen dat ze de verwachtingen waar maken. Het nieuwe kost de gespecialiseerde installateur ook tijd want voordat hij zijn klanten over beveiliging via het internet kan informeren, moeten hij en zijn personeel zich eerst de nieuwe technieken eigen maken.

Wil de installateur in dit specifieke segment kunnen blijven werken dan moet hij weten welke (soort) bedrijven zijn concurrenten zijn en hoe die de markt zullen bedienen. Tevens moet hij kunnen inschatten welke groep klanten hij zelf bedient en wat die verwacht. De handel biedt steeds echter meer beveiligingsproducten aan die zonder tussenkomst van de installateur worden geïnstalleerd. Daardoor verliest de gespecialiseerde installateur werk, waarschuwt Oey. Hij komt nog verder onder druk te staan omdat fabrikanten die het topsegment bedienen hun producten inclusief installatie ook voor het middensegment aanbieden.

Oey verwacht dat bewaking via het internet onderdeel wordt van een gebouwbeheersysteem. De installatie controleert dan de toegang en houdt toezicht met behulp van camera�s.

De aanleg kost weinig moeite en middelen omdat zo�n systeem bestaande CAT5-IP bekabeling kan gebruiken. Bijvoorbeeld beveiliging en telefonie kunnen dan met één kabel toe. Een nieuwe ontwikkeling combineert (draadloze) camera�s met breedband. Op die manier kunnen bewegende beelden worden verstuurd.

Specifieke toepassing

Niet alleen de bewaking profiteert daarvan. Bedrijven kunnen deze specifieke toepassing ook gebruiken voor het verlenen van service op afstand. In het geval van beveiliging kan een systeem zodanig worden geschakeld dat de camerabeelden overdags naar de receptie worden doorgestuurd en na sluitingstijd naar een (politie)meldkamer.

Technisch gezien kan zo�n installatie nauwelijks problemen opleveren, denkt Oey. Ook hier zal de gespecialiseerde installateur zijn klanten duidelijk moeten maken hoe die met breedband moeten omgaan en wat deze techniek zoal kan. Voor de klant zal het niet zelden moeilijk zijn om een dergelijk systeem onder te brengen in zijn organisatie. Ook de meest geavanceerde oplossing faalt wanneer vooraf niet duidelijk is gemaakt hoe een alarmmelding moet worden afgehandeld.

Reageer op dit artikel