nieuws

Impasse voorjaarsoverleg onoplosbaar

bouwbreed

den haag – Premier Balkenende wijst een bemiddelingspoging af in het mislukte overleg over prepensioen en verlofsparen. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en LPF hadden om de bemiddeling gevraagd.

“Het houdt een keer op”, zei de minister-president gisteren tijdens het debat met de Tweede Kamer over het voorjaarsoverleg. “Bemiddelen doe je pas als er nog wat meer ruimte is. Die ruimte heeft het kabinet niet meer”, aldus Balkenende.

Volgens de minister-president heeft het kabinet tot drie keer toe concessies gedaan aan de sociale partners. Hij zei dat er niets anders rest dan nu zaken te doen met de Tweede Kamer. Balkenende voelde ook niet voor een referendum onder de bevolking, zoals GroenLinks had voorgesteld.

De premier herhaalde wel dat de leden van de vakbonden alsnog kunnen instemmen met het compromisvoorstel dat het kabinet en werkgevers tijdens het voorjaarsoverleg hadden bereikt. Het kabinet heeft al eerder gezegd dan alsnog het compromisvoorstel uit te voeren. Anders voert het kabinet het oorspronkelijke plan uit en moet iedere werknemer doorwerken tot hij 65 jaar is. “Leg dat maar eens uit aan de bouwvakker van 59 jaar”, aldus K. Vendrik (GroenLinks). De vakcentrales hebben het voorstel met een negatief advies aan de achterban voorgelegd.

CDA�er G. Verburg vindt dat een eind moet komen aan het zoeken naar de schuldige van de ontstane impasse. “Met zwartepieten schiet niemand van de zeven miljoen werknemers een steek op”, aldus Verburg. Zij wees echter wel, samen met coalitiepartners VVD en D66, naar de sociale partners als veroorzakers van de impasse.

Balkenende herhaalde dat hij het betreurt dat er geen akkoord is gesloten met de vakbonden, maar hij wilde daar ook niet dramatisch over doen. Volgens hem hebben de laatste kabinetten ook geen officiële akkoorden gesloten. “En Nederland is niet verloren gegaan”, zei Balkenende.

Reageer op dit artikel