nieuws

EU wil meer windmolens, zonne-energie en biomassa

bouwbreed

BRUSSEL – De bouw van windmolens, zonnecollectoren en andere alternatieve energiebronnen gaat niet snel genoeg. Onder meer Nederland moet een tandje bijzetten, verklaarde Europees commissaris De Palacio (energie) in Brussel. Zonder extra inspanning haalt Europa niet het doel om over zes jaar 22 procent van de stroom uit alternatieve bronnen te halen. Europa komt hooguit […]

BRUSSEL – De bouw van windmolens, zonnecollectoren en andere alternatieve energiebronnen gaat niet snel genoeg. Onder meer Nederland moet een tandje bijzetten, verklaarde Europees commissaris De Palacio (energie) in Brussel.

Zonder extra inspanning haalt Europa niet het doel om over zes jaar 22 procent van de stroom uit alternatieve bronnen te halen. Europa komt hooguit aan 18 of 19 procent, verwacht de Europees commissaris op basis van cijfers over 2001. De windmolens en andere eigen bronnen moet helpen voorkomen dat Europa te afhankelijk wordt van de dure olie.

De Palacio roemde de inspanningen van Spanje, Duitsland en Finland. Deze landen halen inmiddels meer stroom uit alternatieve bronnen dan beoogd. Andere landen moeten volgens haar meer doen. Dat geldt ook voor Nederland. Absolute achterblijvers zijn Griekenland en Portugal.

Om een extra impuls geven, overweegt de Europees commissaris mee te helpen aan windmolenparken in zee. Nederland heeft dit jaar al negen grote windmolens neergezet op de Maasvlakte. (anp)

Reageer op dit artikel