nieuws

Dura zet zich schrap in weerbarstige markt

bouwbreed Premium

zoetermeer – Slechte prijzen en boetes van de Mededingingsautoriteit zetten de werkgelegenheid bij Dura Vermeer onder druk. De bouwer uit Zoetermeer schrapte vorig jaar al 314 banen en sluit verdere afslanking niet uit.

Bestuursvoorzitter D. van Well noemt 2003 in financieel en menselijk opzicht ronduit teleurstellend.

Het bedrijfsresultaat daalde met 4 procent tot 962 miljoen euro. De in 2002 gerealiseerde winst van 13,6 miljoen sloeg om in een verlies van 5,8 miljoen euro.

Het gemiddelde aantal medewerkers nam bij Dura Vermeer vorig jaar nog met 4,3 procent toe tot 3749. De groei wordt veroorzaakt door diverse overnames. Wie de personele sterkte per 1 januari onder de loep neemt, ontdekt binnen het jaar een verlies van 314 arbeidsplaatsen. Het aantal gedwongen ontslagen bleef beperkt tot enkele tientallen.

Gezien de moeilijke marktomstandigheden heeft Dura Vermeer zijn doelstellingen bijgesteld. Gemikt werd aanvankelijk voor 2005 op minstens 1,1 miljard aan bedrijfsopbrengsten en een winst van 2,5 procent. Van Well schat in dat een nettoresultaat van 2 procent realistischer is. Het concern richt zich voorlopig niet meer op groei, maar op de verbetering van het rendement.

Als strategie voor de komende jaren blijft Dura Vermeer vasthouden aan de huidige kernactiviteiten als basis van de onderneming. Aan nieuwe activiteiten wordt de voorwaarde gesteld dat ze niet ten koste gaan van bestaande werkzaamheden. De voorkeur gaat uit naar opdrachten die de conjunctuurgevoeligheid, die bouwbedrijven nu eenmaal eigen is, verminderen.

Dura Vermeer zegt het grote reputatieverlies van de sector door de bouwfraudeaffaire op te pakken als stimulans voor extra inspanningen op het gebied van het integriteitsbeleid.

Van Well betreurt het dat de bouwbranche er onvoldoende in is geslaagd om het bekritiseerde functioneren in het verleden aan de samenleving uit te leggen. De verboden afspraken ziet de topman vooral als een reactie op capaciteitsproblemen binnen de bedrijven.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit legde Dura Vermeer vorig jaar 11,3 miljoen euro boete op voor vijftien projecten in de Haarlemmermeer. Daarbovenop kwam nog een straf van drie ton voor wegenbouwprojecten in de noordelijke provincies. Voor de reorganisatie van de divisies Infra en Bouw & Vastgoed trok de onderneming respectievelijk 5,2 en 1,3 miljoen euro uit.

De bedrijven uit de cluster Bouw & Vastgoed presteerden vorig jaar beter dan gedacht. De opbrengsten stegen in een krimpende markt licht tot 556 miljoen euro. Het geld werd voor 54 procent verdiend in de woningbouw. De utiliteitsbouw zorgde voor de resterende 46 procent.

Zware klappen kreeg de divisie Infra. Ondanks de overname van Hogenbirk uit Laren namen de bedrijfsopbrengsten met 11 procent af tot 388 miljoen euro. De winst van 5,5 miljoen in 2002 verkeerde in een verlies van 1,3 miljoen euro.

Reageer op dit artikel