nieuws

Draka Comteq nieuwe krachtpatser in glasvezels

bouwbreed

amsterdam – Draka en Alcatel zijn tot overeenstemming gekomen over de bundeling van hun glasvezel- en communicatiekabeldivisies in een gezamenlijk bedrijf dat als specialist op slag behoort tot de wereldtop. De vennootschap met de naam Draka Comteq begint met 3900 medewerkers en een omzet van 670 miljoen euro.

In een buitengewone vergadering moeten de aandeelhouders van Draka zich nog buigen over de start van het nieuwe bedrijf. Instemming wordt op de bijeenkomst ook gevraagd om extra geld aan te boren. Om de joint venture een sterke start te garanderen beoogt Draka 150 miljoen euro van de beurs te halen. Voor het welslagen van de emissie staan de grootaandeelhouders Flint en Parcom Ventures (ING) borg. In het nieuwe als Nederlandse vennootschap opgezette kabelbedrijf krijgt Draka de beschikking over 50,1 procent van de aandelen. De holding levert de voorzitter van de raad van commissarissen.

Topman J. van Kesteren ziet de vorming van de joint venture als een belangrijke slag. De door Draka en Alcatel ingebrachte onderdelen hebben volgens hem weinig overlap. “Het bedrijf beschikt over een ongeëvenaarde portefeuille producten met een uitgebreid geografisch netwerk”, aldus Van Kesteren. “De onderneming is onbetwist de nummer 1 in China en heeft bovendien een leidende positie in zowel Europa als Noord-Amerika. Na Corning is het bedrijf waarin we samenwerken met Alcatel, het grootste ter wereld”. Draka�s inbreng in de joint venture bestaat uit vijftien fabrieken in elf landen. Tot de bruidsschat behoren de activiteiten ten aanzien van op glasvezels gebaseerde zowel als koperen kabelsystemen. Bedrijvigheid wordt overgeheveld vanuit samenwerkingsvormen in China, Japan en Brazilië.

Sterke groei

Alcatel brengt acht fabrieken in zes landen mee. De Franse fabrikant bundelt zijn glasvezelsystemen en aandelen van Chinese joint ventures in de nieuwe firma.

Van Kesteren voorspelt de nieuwkomer een sterke groei. De markt voor glasvezelproducten is de afgelopen vier jaar met driekwart gekrompen. Gestimuleerd door de vraag naar breedband neemt de afzet echter weer toe.

Vanaf 2005 rekent Draka dankzij de joint venture minimaal jaarlijks 20 miljoen euro te kunnen verdienen met technische synergie. Alcatel beschikt over patenten waardoor het bedrijf de buitenmantel van glasvezelkabels 60 procent goedkoper kan vervaardigen dan de concurrentie. Van zijn kant is Draka specialist in het maken van glasvezelkernen, die het bedrijf 30 procent efficiënter produceert dan marktpartners. De koppeling van beide technieken geeft volgens Van Kesteren een beslissend prijsvoordeel in de slag met de concurrentie.

Reageer op dit artikel