nieuws

De bevrijde ziel

bouwbreed Premium

Authenticiteit, integriteit en het nemen van sociale verantwoordelijkheid, daar gaat het om. Neen, dit zijn niet de woorden van Lodewijk de Waal of Wim Kok voor de exhibitionistische herijking zoals tekenaar Jos Collignon zijn ING-commissariaat betitelt. Het is een waterbouwer die deze wijze woorden uit, Karel Noordzij; de scheidend commissaris van Holland Railconsult. Machomanagement en […]

Authenticiteit, integriteit en het nemen van sociale verantwoordelijkheid, daar gaat het om. Neen, dit zijn niet de woorden van Lodewijk de Waal of Wim Kok voor de exhibitionistische herijking zoals tekenaar Jos Collignon zijn ING-commissariaat betitelt.

Het is een waterbouwer die deze wijze woorden uit, Karel Noordzij; de scheidend commissaris van Holland Railconsult. Machomanagement en heroïsch leiderschap zijn uit, aldus de kersverse PGGM-baas. Dat kunnen Balkenende, Zalm en De Geus in hun zak steken. Het is al vaker gezegd op deze plek, in Den Haag wordt wel gedacht maar niet nagedacht. Zoals de drie genoemde heren omgaan met de vakbeweging over wao en nog meer prepensioen getuigt niet bepaald van een groot denkraam.

Iedereen weet dat de arbeidsparticipatie van ouderen gering is. Dus waar hebben we het over bij prepensioen. Over mensen die vanuit de ww of wao in de prepensioenregeling komen. In alle gevallen gaat het om collectief gefinancierd geld. Lood om oud ijzer dus. En daarvoor blazen de machoregeerders het poldermodel op.

Laten ze eens de boeken lezen die Noordzij aanbeveelt. �Synchronicity; the inner path of leadership� van Joseph Jaworski en de auteur Richard Barett die onder meer een gids naar bevrijding van je ziel schreef. Authenticiteit, integriteit en sociale verantwoordelijkheid zijn voor beide auteurs kernbegrippen. Menig beginnend ondernemer heeft de inhoud van de boodschap kennelijk al begrepen. Twee nieuwsfeiten deze week: het aantal startende ondernemers neemt weer toe en uit onderzoek is gebleken dat hoe rotter het gaat in een land, hoe meer mensen voor zichzelf gaan beginnen. Hoezo creëren van een ondernemingsklimaat.

Wat dit betreft zit Balkenende 2 duidelijk op de goede koers. Beleggers zouden deze boeken eveneens tot de hunne moeten maken. Een bevrijde ziel moet toch wonderen doen in deze onzekere tijden op de beurzen.

In Amsterdam wordt het overigens steeds makkelijker kiezen. Hoe langer hoe meer bedrijven verlaten de beursvloer. Na Gucci, Petroplus, Delft Instruments, Vendex KBB en Rodamco Europe dreigt Nedcon te verdwijnen. Nog even en de bouw en aanverwante takken van sport beheersen in ieder geval de lokale markt.

De onzekerheid van beleggers weerspiegelt zich bij een aantal bouwaandelen wel heel sterk. Zo jojoën Ballast en in minder mate BAM deze week enigszins.

Fugro zit duidelijk in de hoek waar de klappen nu vallen. Woensdag gaf Gert-Jan Kramer aan dat de winst dit jaar hoger zal zijn dan in 2003 maar zal achterblijven bij de doelstelling van 7,5 à 8 pocent. Dit kostte het bedrijf enige euro�s in de koers. Jammer voor Kramer. Een bevrijde ziel zou gehoord hebben dat voor 2005 en 2006 Kramer zijn doel wel denkt te halen.

Reageer op dit artikel