nieuws

Bouwfraude Curaçao krijgt staartje voor ex-premier

bouwbreed

willemstad – De Antilliaanse oud-premier en voormalig minister van Justitie Ben Komproe dreigt voor de rechter te moeten verschijnen omdat hij maandenlang de belangrijkste verdachte in het bouwfraudeschandaal op Curaçao de hand boven het hoofd heeft gehouden.

Ook verdenkt het Openbaar Ministerie in Willemstad hem van betrokkenheid bij corruptie. In de woning van Komproe, die onlangs zijn ministersfunctie moest opgeven, is op last van het OM inmiddels huiszoeking verricht.

Komproe was vorig jaar zomer namens de Frente Obrero di Liberashon (FOL) enkele weken minister-president voordat de onlangs gevallen regering van zijn partijgenoot Mirna-Louisa-Godett aantrad. In het kabinet vervulde hij de functie van minister van Juistitie. In die hoedanigheid heeft hij partijgenoot Nelson Monte, die door het OM werd beschouwd als de belangrijkste verdachte in het bouwfraudeschandaal, op alle mogelijke manieren getracht te bevooroordelen.

Monte werd tot 3,5 jaar cel veroordeeld, onder meer omdat hij grote sommen geld heeft aangenomen van aannemer De Antillen NV, dochteronderneming van Koninklijke Wegenbouw Stevin. Het bedrijf kreeg in ruil lucratieve opdrachten van de overheid.

Sociale indicatie

Komproe zorgde er tegen alle regels in voor dat Monte na een hartoperatie op de niet-bestaande grond �sociale indicatie� onnodig in het ziekenhuis kon blijven, in plaats van dat hij naar de gevangenis werd overgebracht. Ook met andere veroordeelde criminelen heeft Komproe volgens het OM innige banden.

Reageer op dit artikel