nieuws

Bomaro zuigt atoomfilter onder Plein in Den Haag leeg

bouwbreed

den haag – Ruim 700 ton schoon filterzand moest Bomaro uit Hendrik Ido Ambacht de afgelopen weken wegzuigen uit de catacomben van de parkeergarage onder het Plein in Den Haag. De zuigoperatie was nodig om een tegen terroristische aanslagen zo goed mogelijk afgeschermde verbindingsgang voor politici te kunnen aanleggen.

Het Tweede-Kamercomplex is onlangs uitgebreid met enkele gerenoveerde gebouwen, zoals Het Logement ofwel Plein 23. Deze gebouwen liggen echter op enkele honderden meters afstand van het Binnenhof, aan de andere zijde van het Plein.

Uit oogpunt van veiligheid wordt daarom een ondergrondse verbindingsgang gemaakt tussen beide complexen.

De gang loopt grotendeels onder de op- en afrit van de parkeergarage onder het Plein. Daar was in de onderste laag ooit een atoomschuilkelder voor landsbestuurders ingericht, die echter al vele jaren buiten gebruik is.

Filterbakken

Wel nog geheel in tact bleek het bijbehorende luchtfilter, dat bestaat uit twee enorme betonnen bakken gevuld met bijna 500 kubieke meter grof Spaans filterzand.

Onder de filterbakken waren de nooddouches van de schuilkelder gelokaliseerd. Om ruimte te maken voor de verbindingsgang worden alle tussenwandjes van die douches weggehaald.

De bovenliggende betonvloer kan daarna het gewicht van het filterzand niet zelfstandig dragen, reden waarom Bomaro in enkele weken tijds het zand heeft afgevoerd met behulp van een zuigwagen, die redelijk onopvallend stond geparkeerd naast een ingang van de parkeergarage.

De zuigwagen heeft een laadvermogen van 13 kubieke meter en deed drie tot vier vrachten per dag. Het filterzand is overigens zo schoon dat het direct kan worden hergebruikt.

Reageer op dit artikel