nieuws

Amerikaanse onderzoekers ontcijferen code roestbacterie

bouwbreed Premium

den haag – De genetische code van één van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor biocorrosie, is ontcijferd. Dat meldt het Amerikaanse Institute for Genomic Research. De onderzoekers verwachten dat het bestrijden van deze tot nog toe vrij onbekende corrosievorm daarmee een stuk gemakkelijker wordt.

De bacterie waarvan de code is gekraakt, is de Desulfovibrio vulgaris. Deze sulfaatreducerende bacterie produceert bij zijn stofwisseling sulfide. Dat verstoort het chemisch evenwicht rond een pijpleiding of damwand, waardoor corrosie veel sneller toeslaat dan normaal. In plaats van honderdsten van een millimeter per jaar, kunnen er ineens millimeters staal per jaar verdwijnen. De sulfaatreducerende bacteriën gedijen goed in zeewater, maar ook in grondwater in een kleiige of veenachtige bodem. Nederlandse bouwers moeten dus op hun hoede zijn.

In het persbericht jubelt het Amerikaanse onderzoeksinstituut dat het nu mogelijk wordt om goed te begrijpen hoe de Desulfovibrio vulgaris zich in zijn omgeving handhaaft en vrije elektronen onttrekt aan waterstof en organische zuren. Die elektronen worden afgestaan aan metalen die daarbij oxideren.

Verschillen

Volgens onderzoeker N. van Ras van het Groningse bedrijf Bioclear is dit een belangrijke stap, maar nog niet dé doorbraak waar de biocorrosiespecialisten op zitten te wachten. De Desulfovibrio vulgaris is slechts een organisme uit de grote groep van sulfaatreduceerders. Bovendien kunnen niet alleen sulfaatreducerende bacteriën betrokken zijn bij biocorrosie, maar vele groepen bacteriën, zoals ijzerreducerende methanogene bacteriën. De code van de sulfaatreduceerders kan niet als sleutel fungeren voor deze andere groepen. Daarvoor zijn de verschillen te groot.

Bioclear is een van de weinige Nederlandse instellingen die zich bezighoudt met het nog maar betrekkelijk kortgeleden onderkende probleem van biocorrosie. Het Groningse biotechnologiebedrijf ontwikkelde een analysetechniek waarmee snel kan worden vastgesteld of sprake is van deze bijzondere corrosievorm. Onlangs nog beproefde astronaut André Kuipers in het internationale ruimtestation een van de door Bioclear ontwikkelde analysemethoden.

Reageer op dit artikel