nieuws

Aanpak van beroepsziekten moet anders

bouwbreed

utrecht – Gedogen van onveilige werkomstandigheden is de norm in Nederland. Uitval door ziekte het gevolg. Dat stelt directeur Wim Eshuis van het FNV Bureau Beroepsziekten.

Bij het Bureau Beroepsziekten hebben sinds de oprichting vier jaar geleden ruim 2000 mensen aangeklopt wegens onveilige arbeidsomstandigheden. Inmiddels heeft het FNV-bureau in vijfhonderd dossiers werkgevers aansprakelijk gesteld. In circa honderd zaken is een claim toegekend, waarbij in totaal bijna 3 miljoen euro aan schadevergoedingen is uitgekeerd.

Volgens Eshuis moet de aanpak van beroepsziekten in Nederland drastisch veranderen. De directeur ziet een �gapend gat� tussen regelgeving plus wetenschappelijke kennis over arbeidsrisico�s en de praktijk op de werkvloer.

Eshuis wees in Utrecht op de bundel van het Bureau Beroepsziekten met de ervaringen van zeven werknemers. In beeld komen een uitvoerder in de bouw met een burn-out en een machinebediender met contacteczeem tot een monteur met lawaaidoofheid en een vleesverwerker met een kapotte rug.

Bij veel bedrijfsartsen ontbreekt volgens Eshuis de aandacht voor beroepsziekten. Arbo-artsen zouden ook onvoldoende onafhankelijk zijn van de werkgever. “Zieke werknemers worden zo snel mogelijk aan het werk gestuurd onder het moto: rust roest. Bedrijfsartsen hebben geleerd dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk moeten. Dat zou definitieve uitval voorkomen. Nog meer ellende is echter het gevolg.”

Verder hekelt Eshuis de rol van verzekeraars. “Brieven verdwijnen onder in een la of worden niet beantwoord. Vertragen en doorschuiven van dossiers is doorgaans de belangrijkste activiteit van de verzekeraar. Want tijd is geld, dat wil zeggen: uitkeren kan altijd nog, het liefst zo laat mogelijk.”

De directeur van het FNV-bureau pleit voor het invoeren van kwaliteitscriteria voor verzekeraars bij de claimbeoordeling van beroepsziekten. Daarnaast moeten arbo-diensten onafhankelijk van de werkgever kunnen opereren en moeten werknemers meer instrumenten krijgen om hun werksituatie te verbeteren.

Reageer op dit artikel