nieuws

Zieke kinderen trekken Er Op Uit in VU Kinderstad

bouwbreed Premium

amsterdam – Vanaf 2006 kunnen kinderen die zijn opgenomen in de kinderkliniek van het VU Medisch Centrum even vergeten dat ze ziek zijn. In VU Kinderstad, naar het ontwerp Er Op Uit van Sponge Architects en Rupali Gupta, kunnen ze tot rust komen en de stress al spelend ontvluchten. De bouw begint volgend jaar.

Ronald Mc Donald VU Kinderstad wordt gevestigd boven op het dak van het VU Medisch Centrum, naast de vernieuwde kinderkliniek in Amsterdam. Voor het ontwerp van VU Kinderstad is vorig jaar de BNA Jonge Architectenprijsvraag uitgeschreven.

Het ontwerp �Er Op Uit� kreeg van de jury onlangs “met afstand op de andere kandidaten” de eerste prijs toegekend. Sponge Architects, bestaande uit Roland Pouw en Björn van Rheenen, is ruim een jaar geleden gestart. Rupali Gupta is zelfstandig bouwkundig ontwerper te Amsterdam.

VU Kinderstad bestaat uit twee bouwlagen, maar toch blijft het een geheel. “Het is één doorlopende ruimte”, legt Van Rheenen uit. “Kinderen kunnen er rondrennen, maar in de specifieke ruimtes ook zelf hun eigen plekje uitkiezen om bijvoorbeeld rustig met lego te spelen.”

Ze kunnen zich in VU Kinderstad terugtrekken met hun ouders en gezonde broertjes en/of zusjes. Door het open karakter is het voor ouders of begeleiders goed mogelijk toezicht te houden. Glijbanen en een grote speel/zittrap verbinden de ene laag met de andere. De trap kan ook dienst doen als tribune voor theater of film.

De gevels worden volledig van glas. Van Rheenen: “Terwijl deze kinderen in het ziekenhuis steeds binnen zitten, tussen vier muren, kunnen ze zich in VU Kinderstad naar buiten oriënteren. Zodat ze letterlijk het gevoel krijgen �Er Op Uit� te zijn.”

Het programma van eisen was streng. Zo moet VU Kinderstad goed en eenvoudig schoon zijn te houden. De verschillende functies die in de stad zijn te vinden, waren van tevoren bepaald en alle ruimtes moeten toegankelijk zijn voor kinderen in rolstoelen.

De jonge architecten hebben het ontwerp benaderd als een echte stad. De vloeren vormen de stedelijke ruimte. De verschillende boxen, waarin bijvoorbeeld functies zitten als een studioruimte, een infotheek, een bibliotheek, een Winkel van Sinkel of een berging, zijn de gebouwen in de stad. “Zoiets als een kerk aan het plein, de school of de bakker. Zo ontstaan ook echte speelpleinen, straatjes of grotere doorgaande wegen.”

“Hoe breng je de natuur naar hen, was de grote vraag”, vult Gupta aan. “Ernstig zieke kinderen kunnen niet buiten spelen, maar hebben wel behoefte aan zon, water, de vier seizoenen. We gebruiken daarom zoveel mogelijk natuurlijke materialen. De boxen worden beplakt met fotoprints van mos, gras, waterdruppels, hout of stenen. Geen enkele box is hetzelfde. Ze verschillen in hoogte (minimaal 2 meter 70), lengte en breedte. Hierdoor krijgen ze identiteit en zijn ze makkelijk te herkennen.”

Sommige boxen steken uit de gevel. “Dat maakt het concept ook van buiten leesbaar”, zegt van Rheenen. Het meest bijzondere is het spottersnest waar zieke kinderen, ook vanuit hun bed, de vliegtuigen van Schiphol kunnen volgen. “Deze is helemaal van glas en steekt het verst uit de gevel. Via een webcam zie je de vliegtuigen opstijgen die 10 seconden later over het ziekenhuis vliegen.” Via een webcam zijn ook de dieren in Artis te volgen.

Het totale vloeroppervlak van VU Kinderstad beslaat ruim 1000 vierkante meter. Voor de prijsvraag mochten de deelnemers 1000 euro exclusief per vierkante meter bouwkosten rekenen. Over het uiteindelijke budget moet opdrachtgever, het Ronald Mc Donald Kinderfonds, nog uitsluitsel geven. Dit fonds heeft diverse huizen gerealiseerd waar ouders kunnen logeren in de buurt van kinderziekenhuizen.

Het idee van VU Kinderstad – uniek in de wereld – is zes jaar geleden ontstaan bij medewerkers van de VU Kinderkliniek, die iets extra�s wilden doen voor de zieke kinderen die daar worden behandeld. Als zieke kinderen echt kind kunnen zijn, bevordert dit hun herstel.

De twee bovenste verdiepingen van het VU Medisch Centrum worden in januari 2005 gesloopt. Een jaar later opent VU Kinderstad haar deuren. De bouw loopt parallel aan de renovatie van deze ziekenhuisvleugel, gelegen langs de ring en vlakbij het Amsterdamse Bos.

Door het transparante karakter van VU Kinderstad kijken de kinderen straks uit over het groen en de stad Amsterdam. Maar ook vanaf de weg zal het volgens Van Rheenen een bijzonder object zijn.

Het ziekenhuis ligt langs de ring vlakbij het Amsterdamse Bos.

Reageer op dit artikel