nieuws

Zeven architecten in de race voor station Breda

bouwbreed Premium

breda – Nog voor de zomer moet bekend zijn welke architect het nieuwe station van Breda mag ontwerpen. Er zijn zeven bureaus geselecteerd.

Het gaat om: Koen van Velsen/Quadrat (Hilversum); UN Studio (Amsterdam); Soeters van Eldonk Ponec (Amsterdam); Holland Railconsult/Xaveer de Geyter (Utrecht); KCAP (Rotterdam); Mecanoo (Delft) en Hans van Heeswijk (Amsterdam).

De zeven kandidaten maken een ruimtelijke visie voor het treinstation, het busstation, het Noord- en het Zuidplein, het commerciële vastgoed, de parkeerplaatsen en de fietsenstallingen. Medio juni maakt het college een keuze uit die ontwerpen op voordracht van de selectiecommissie, die onder voorzitterschap staat van rijksbouwmeester Jo Coenen.

Het nieuwe station van Breda moet de blikvanger worden van het hele Stationskwartier, dat ook op de schop gaat. Er komt een nieuw station vanwege de komst van de hogesnelheidstreinen vanaf 2007. Breda is een van de hsl-stations die door het Rijk aangewezen zijn als nieuw sleutelproject. Het station moet allerlei openbare en particuliere vormen van vervoer samenbrengen. Ook moet het nieuwe stationscomplex het noordelijke en zuidelijke deel van de stad beter met elkaar verbinden.

Reageer op dit artikel