nieuws

Vandalen hebben zich verlaagd tot niveau VKG

bouwbreed Premium

amsterdam – Hij weet niet wie het heeft gedaan en veroordeelt de actie zeer. Maar directeur C. de Bruin van het Centrum Hout begrijpt de motieven wel van de vandaal die de stand van de VKG op de BouwRai bekladde. Want de houtbranche is ook nog lang niet klaar met de kunststof-gevelelementenindustrie.

Hij vond het geen fraaie vertoning. Woensdagochtend bij het begin van de tweede beursdag bleek de stand van de VKG te zijn bewerkt met een viltstift. Over de grote foto�s van rottende houtconstructies waren leuzen gekalkt. “Zoiets doe je niet”, zegt Centrum Hout-directeur De Bruin. “De dader heeft zich verlaagd tot het niveau van de VKG.”

Daarmee laat hij meteen weten hoe hij zelf denkt over de vereniging van de kunststof-gevelelementenindustrie. Hij vindt de promotiecampagne waarbij de branche zich nadrukkelijk afzet tegen hout, beneden alle peil.

“Het kort geding waar we eind vorige week mee dreigden, hebben we uiteindelijk ingetrokken”, erkent De Bruin. De VKG trok na dreiging daarmee de agressiefste uitingen aan het adres van de houtbranche in. Ze hebben bijvoorbeeld geen verrot houten kozijn meer in de stand. Alleen nog afbeeldingen daarvan. Ook verspreidt de vereniging niet de strooifolders waarin ze zich tegen hout afzet, zoals ze van plan was. Maar de advocaten van Nauta Dutilh gaan namens de houthandel (VVNH) en de timmerfabrikanten (NBVT) nog wel de foutieve informatie aanvechten die de VKG verspreidt. “Hoe zijn ze er zo zeker van dat kunststof vijfhonderd jaar meegaat, zoals de VKG zo hard roept”, vraagt De Bruin zich af. “Het product bestaat net vijftig jaar. Zo staat hun promotiemateriaal vol met kretologie.”

Klaagzang

VVNH-directeur André de Boer is het roerend met De Bruin eens. Hij wil niet meedoen aan de smaadcampagne die de VKG is begonnen. Hij haalt zijn schouders op bij de klaagzang van VKG-directeur Zegelaar over het ontbreken van MRPI-bladen voor houtproducten. “Omdat er zoveel verschillende houtsoorten zijn, zijn er evenzovele levenscyclusanalyses nodig. Dat is een bijna ondoenlijke opgave. Maar er zijn volgens De Boer volop rapporten die aantonen dat duurzaam geproduceerd hout het altijd wint van pvc. Hoe fraai de kunststofjongens hun recyclingcylus ook weten te sluiten.”

Reageer op dit artikel