nieuws

Scherpere aansturing van kennisinstituten op prestaties

bouwbreed

den haag – De overheid moet kennisinstituten als TNO en Duitse evenknie Fraunhofer scherper aansturen op prestaties bij het toekennen van subsidie. Deze zijn te meten aan de hand van de omzet uit relevant contractonderzoek, alles wat marktpartijen niet willen of kunnen financieren.

Deze zogeheten intermediaire kennisinstellingen krijgen zo de juiste prikkel om de toegewezen overheidsmiddelen zo effectief mogelijk aan te wenden voor innovatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau dat naast TNO en Fraunhofer ook DLO van de Wageningse Universiteit en het Finse VTT onderzocht. M. Cornet, onderzoeker van het planbureau, noemt als voorbeeld van relevant contractonderzoek het testen van bouwmateriaal voor bepaalde doelen tot op moleculair niveau. Het bedrijfsleven zal er geen zin in hebben, omdat concurrenten gratis aan de haal kunnen gaan met de vaak dure resultaten. “Overheidsfinanciering moet in ieder geval niet naar activiteiten die toch al gebeuren door de markt”, aldus Cornet.

Reageer op dit artikel