nieuws

Koolhaas en Maas in race om De Hallen

bouwbreed Premium

den haag – Vier architecten, waaronder de Nederlanders Rem Koolhaas en Winy Maas, strijden voor de herinrichting van het Parijse winkelcentrum De Hallen.

Deze zomer wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt.

�De buik van Parijs�, zo noemde de Franse schrijver Emile Zola het gebied rond de oude Hallen van de Franse hoofdstad. Het circa 8 hectare grote complex, vroeger de vis-, groente- en fruitmarkt, is sinds begin jaren tachtig een winkelcentrum met megabioscopen. Onder de Hallen bevindt zich één van de grootste metrostations van Parijs, waar dagelijks achthonderdduizend mensen gebruik van maken. Burgemeester Delanoë van Parijs wil de wijk rond de Hallen grondig aanpakken. Volgens hem is het gebied haar ziel kwijtgeraakt en voldoet het twintig jaar oude bouwwerk niet meer aan de huidige eisen.

Het ontwerp van Koolhaas, van het bureau OMA, bestaat uit 21 gekleurde, afgestompte glazen torens met daaromheen cirkelvormige tuinen. Projectleider Alkema: “Nu is de ondergrond verborgen. Wij willen het metrostation en de ondergrondse winkels zichtbaar maken door middel van daglicht.”

Transparantie

De Nederlandse collega Maas, van het bureau MVRDV, kiest ook voor transparantie. Via een groot gekleurd raam schijnt er licht naar binnen. Samen met de omliggende tuinen lijkt het geheel op een dansvloer. Naast de ontwerpen van de Nederlanders zijn de plannen van de Franse architecten Jean Nouvel en David Mangin in de race. Nouvel kiest voor een ontwerp waarin een tuin centraal staat. Mangin wil een complex met een groot vierkant dak van koper en glas neerzetten. Ook hij heeft in zijn plan een tuin ontworpen. Daarbij staat een boulevard centraal.

Vanaf vorige week zijn de ontwerpen van de Hallen te zien op een tentoonstelling in Parijs. De komende twee maanden start het debat. In juni maakt de burgemeester de winnaar bekend. Het is nog niet duidelijk hoeveel deze grote herinrichting kost.

Reageer op dit artikel