nieuws

Kadaster: huizenhandel duikelt met bijna eenderde

bouwbreed Premium

apeldoorn – Het aantal verkochte woningen is in de eerste drie maanden van het jaar ten opzichte van het slotkwartaal van 2003 met 31,3 procent gedaald tot 39.227. Dat blijkt uit tellingen van het Kadaster.

De ineenschrompeling van de verkoopcijfers in het begin van het jaar geldt als een terugkerend verschijnsel. De terugslag in 2004 is echter groter dan gebruikelijk. In Noord-Brabant zakten de verkopingen met 58,7 procent in tot nog slechts 2334 woningen. Zuid-Holland (minus 56 procent), Noord-Holland (min 49,6 procent) en Utrecht (min 49,8 procent) kenden eveneens weinig kooplust. Zwaarst getroffen is de verkoop van vrijstaande woningen. In diverse provincies kromp de huizenhandel in dit segment met meer dan 60 procent.

De prijzen vertoonden gemiddeld genomen, met een daling van 0,1 procent in het eerste kwartaal, niet veel beweging. Regionaal en per huistype is de fluctuatie echter aanzienlijk. In Flevoland daalde de prijs van vrijstaande woningen met bijna een kwart. In Friesland en Zuid-Holland schommelde de prijsdaling van de vrijstaande huizen om de 5 procent. In Groningen en Limburg daarentegen steeg de waarde met eenzelfde percentage. De gemiddelde hypotheeksom daalde in het eerste kwartaal met 0,6 procent tot 224.652 euro.

Reageer op dit artikel