nieuws

Illegale arbeid in bouw in vijf jaar verdubbeld

bouwbreed Premium

badhoevedorp – Het gebruik van illegale arbeid is in de bouw de afgelopen vijf jaar verdubbeld. De scherpe stijging van het aantal werknemers dat niet volgens de wet aan de slag is gegaan, hangt samen met de slechte economische omstandigheden en de geringe pakkans in de bouwsector. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Research voor Beleid.

Namen arbeidskrachten die zich niet aan de regels houden in 1999 in de bouw nog zo�n 5000 tot 7000 arbeidsjaren voor hun rekening, anno 2004 wordt het aantal illegaal gewerkte uren in de bouw geschat op 10.000 tot 14.000. In vergelijking met andere sectoren is het volume werk dat niet volgens de Nederlandse wetgeving wordt verricht daarmee het sterkst gestegen.

Volgens het rapport �Over de grens. Een onderzoek naar illegale activiteiten op het gebied van uitzendarbeid�, dat het onderzoeksbureau Research voor Beleid heeft uitgevoerd in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), staat de bouw op de derde plaats als het gaat om gebruik van illegale arbeid. De lijst wordt aangevoerd door de land- en tuinbouwsector waar in 2004 naar schatting tussen de 12.000 en 22.000 uur werk wordt verzet zonder dat daarbij de regels worden nageleefd. In de horeca, goed voor de tweede plaats in de topdrie, wordt volgens de onderzoekers 15.000 tot 20.000 uur gewerkt zonder de juiste papieren.

Geschokt

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) reageert geschokt op de cijfers. “Het is heel vervelend om weer in zo�n rijtje te worden genoemd”, verwijst woordvoerder P. Wouters naar de door bouwfraude-affaire geknakte reputatie van de sector. De bouwkoepel wijst het gebruik van illegale arbeid zonder meer af. “Wij begrijpen wel dat de markt tegenzit en de druk om op de loonkosten te besparen daardoor erg hoog is. Maar daarmee is het gebruik van illegale arbeid niet goed te praten.”

Volgens de onderzoekers van Research voor Beleid komt een snel groeiend deel van de illegale arbeid in de bouw voor rekening van Oost-Europeanen. Polen zouden daarbij in de meerderheid zijn.

De meesten van de naar schatting 50.000 mensen die in Nederland werken en uit het aanstaande nieuwe lid van de Europese Unie komen, zijn in de bouw actief. Zij vinden werk via Nederlandse, Poolse of Duitse uitzendbureaus en stropen daarnaast op eigen houtje de particuliere markt af.

ABU wil met strenge controles de opmars van illegale arbeid een halt toe roepen. Daarnaast pleit de branchevereniging van uitzendbureaus voor de invoering van een certificaat voor arbeidsbemiddelaars en de verruiming van de aansprakelijkheid van bedrijven die bewust illegale arbeid inhuren.

Reageer op dit artikel