nieuws

Geen openbare aanbesteding want één aannemer is beste

bouwbreed

goes – In Goes is commotie ontstaan over het onderhands aanbesteden van de eerste fase van het bestratingswerk dat wordt uitgevoerd in het kader van het Masterplan Binnenstad.

Een actiegroep van bewoners en bedrijven in het stadscentrum meent dat de gemeente zich op kosten jaagt door de opdracht niet openbaar aan te besteden.

De gemeente stelt daar tegenover dat het om specialistisch werk gaat, dat maar door weinigen goed kan worden uitgevoerd.

Met de opdracht is 1,2 miljoen euro gemoeid. “Wij hebben zes bedrijven gevraagd referentieprojecten op te geven en deze hebben we bekeken”, schetst T. de Jonge van de gemeente de aanpak. “De aannemer waarmee we in zee willen, Gebroeders Voets uit Rosmalen, bleek de beste kwaliteit te leveren.”

Er wordt veel natuursteen gelegd, een vak apart, weet de gemeentelijke woordvoerder. “Kwaliteit vonden we het belangrijkst.”

Volgens hem is de aanneemsom lager dan de actiegroep veronderstelt. De groep verzet zich tevens tegen de invoering van baatbelasting ten behoeve van het Masterplan. Die moest gissen en kwam op enkele miljoenen. Maar de gemeente brengt het bedrag in een reactie terug tot de genoemde 1,2 miljoen.

De Jonge kleedt de opdracht nog verder uit: “De gemeente koopt de stenen en het straatmeubilair zelf. Dat is de helft van het bedrag. Zo blijft voor de aannemer nog zes ton over.” Daarvan gaat weer een aanzienlijk deel naar een onderaannemer, want afgesproken is dat de uitvoering geschiedt in samenwerking met een lokale aannemer. Dat wordt Traas en Ovaa uit Lewedorp.

Het Goese gemeentelijk aanbestedingsreglement verlangt voor civiele werken vanaf 500.000 euro openbare aanbesteding maar daarbij geldt een uitzondering voor “specialistische werken en bijzondere werkomstandigheden”.

Er is dus conform de eigen regels gehandeld, onderstreept De Jonge. Want het betreft grootschalig specialistisch werk midden in het centrum. “Een klinkertje in het zand leggen kan iedereen maar wij willen hier echt topkwaliteit.”

Reageer op dit artikel