nieuws

Deventer stap dichter bij Entertainment Center

bouwbreed

deventer – Het Deventer Entertainment Center (DEC) bij De Scheg is een stap verder. Het gemeentebestuur van Deventer is bereid de artikel 19-procedure voort te zetten, nu de mer-studie klaar is en het plan op enkele onderdelen is aangepast.

Het Deventer Entertainment Center omvat onder andere vier publiekstrekkers: sneeuwhellingen, een Alpendorp, een kartbaan en een duikschool. Daarnaast wordt de resterende ruimte gevuld met functies in de vrijetijdsbesteding zoals een bergsportwinkel, een reisbureau, horeca, een twaalftal hotelkamers, een klimhal, een bowlingbaan, lasergame, een kinderwinkel, een sauna- en beautycentrum en kinderopvang.

De architect heeft zich bij het ontwerp voor het DEC laten lijden door glooiende sneeuwhellingen. Omdat de sneeuwhal de belangrijkste trekker is, komt bij de entree een chalet door de gevel naar buiten. Een groot deel van het gebouw is ter hoogte van de straat transparant, zodat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. In de hoogte worden de activiteiten minder goed zichtbaar vanaf een nabijgelegen woonwijk en andersom, maar juist weer goed zichtbaar vanaf de centrale plaza in het gebouw.

De opmerkingen van omwonenden leverden enkele aanpassingen op in het oorspronkelijke plan. De nokhoogte is iets verlaagd van 30,4 meter naar 29,4 meter. Om toch lengte te houden, gaat de langste sneeuwhelling nu 2,5 meter de grond in. Ook is het totale gebouw smaller en vijftig meter korter: een meerlaagse parkeergarage is daardoor een geheel ondergrondse. Uit angst voor geluidsoverlast is een horecaterras aan de voorzijde geschrapt en wordt een metalen geveldeel bij het spoor bekleed zodat treinlawaai niet wordt weerkaatst.

Het gebouw kent verder diverse slimme systemen die de milieubelasting neutraliseren of beperken, zoals het koelsysteem voor de sneeuwhellingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels