nieuws

BouwNed scoort een ruime voldoende

bouwbreed Premium

gouda – BouwNed hoopt het tijdperk van de ontsporingen zo snel mogelijk te kunnen afsluiten. De wijze waarop de sector eenzijdig negatief in de publiciteit is gekomen, baart de brancheorganisatie grote zorgen.

BouwNed noemt in zijn jaarverslag 2003 een enerverend en memorabel jaar. De piepjonge brancheorganisatie is tevreden in recordtempo te zijn uitgegroeid tot een volwassen belangenbehartiger van ruim vierduizend lidbedrijven.

En passant werden ook nog de keurmerken BouwGarant en Klantgericht Bouwen geïntroduceerd. Van de leden ontving BouwNed in zijn eerste volle verenigingsjaar een dikke zeven.

Economisch gezien kampte de sector met zwaar weer. “De utiliteitsbouw liep schrikbarend terug terwijl de woningbouw een naoorlogs dieptepunt bereikte. Dat trok diepe sporen in de conjunctuurgevoelige bouwsector”, constateren voorzitter A. Nelissen en directeur J. van Tuinen.

Hoewel 900 bedrijven failliet gingen en 19.000 banen verdwenen, groeide het ledental van BouwNed. De brancheorganisatie verwacht dat op zijn vroegst in 2005 het bouwvolume weer toeneemt.

Bouwfraudeaffaire

BouwNed vreest dat de bouwfraudeaffaire de sector nog jaren parten kan spelen.

“Ondanks de gerechtvaardigde kritiek op de sector, baart de negatieve manier waarop de bouw in de publiciteit is gekomen ernstige zorgen”, vindt de BouwNedtop. “Geen recht wordt gedaan aan de grote inspanningen waarmee de bouw op velerlei terreinen zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en waarmaakt. Bijvoorbeeld op de gebieden arbeidsomstandigheden, vakopleiding en kwaliteitszorg”.

Nelissen en Van Tuinen benadrukken de aan het licht gekomen misstanden niet te willen wegpoetsen. Wel is in hun ogen een correctie van het publiekelijk geschetste beeld noodzakelijk.

BouwNed ziet zich duidelijk als organisatie van fatsoenlijke en integere bedrijven. Ondernemers die zich niet aan de regels houden hangt dan ook een schorsing boven het hoofd.

Reageer op dit artikel