nieuws

Bomar ontwikkelt hekwerk-kleurdoos

bouwbreed

utrecht – Achter het Jaarbeurscomplex in Utrecht verrijst op een voormalig bedrijventerrein de woonwijk Parkhaven. Voor de balkons van de in aanbouw zijnde Kade-appartementen zijn bijzondere hekwerken in de maak. Om de architect tot op lamelniveau met wisselende kleurcombinaties te laten spelen, ontwikkelde hekwerkfabrikant Bomar een geheel nieuw type modulair opgebouwd designhek.

Voor de grote zonnebalkons van de Kade-appartementen bedachten Robbrecht en Daem Architecten uit Gent (B) een kleurige afsluiting. Het balkonhekwerk krijgt een bont kleurenpalet, waarbij de kleur per lamel moet kunnen verschillen.

Voor hekwerkproducent Bomar BV uit Gendt (Nl) een interessante uitdaging, want met bestaande hekwerksystemen was niet aan deze extreme architectenwens te voldoen. Bovendien moest het systeem ook in vereenvoudigde vorm zijn toe te passen als vast op de gevel gemonteerde zonweringslamellen.

Door opnieuw te kijken naar de standaard hekwerkopbouw van regels en spijlen is uiteindelijk het PR-hek ontstaan. Dat is grotendeels opgebouwd uit U-vormige lamellen en er wordt een strak maatsysteem toegepast dat uitgaat van 108 millimeter hart-op-hart. Daardoor is een soort bouwdoossysteem mogelijk met enkele honderden kleurcombinaties.

Voor de U-vormige lamellen worden in de fabriek inzetstrips gemaakt in een tiental kleurseries. Bij de montage van de strips op het werk kan het team van de architect per lamel beslissen welke kleur wordt gebruikt. Eindresultaat moet zijn, dat elk van de 63 Kade-appartementen een anders gekleurd balkonhekwerk heeft.

Het is straks heel wat handwerk: de inzet-strips moeten per stuk en op het werk worden aangebracht. Daarvoor is een kliksysteem ontwikkeld waarmee de kleurenstrip in de u-vormige lamel wordt vastgezet.

Om het extra spannend te maken wordt de kleur eenzijdig aangebracht op de lamellen, die aan de andere zijde een uniforme kleurstelling krijgen. Zodat het kleurenpalet zich pas echt gaat vertonen als de kijker zich langs de gevel voortbeweegt.

De Kade-appartementen zijn inmiddels in aanbouw, het plaatsen van het hekwerk staat gepland voor najaar 2004.

Reageer op dit artikel