nieuws

Vogelsterfte langs hele hsl onderzocht

bouwbreed

den haag – De problemen voor vogels in combinatie met de geluidsschermen langs de hsl worden nu voor het hele tracé onderzocht. Dat blijkt uit antwoorden op SP-kamervragen van minister Peijs (verkeer). Als blijkt dat vogels zich op nog meer plaatsen massaal te pletter vliegen, worden de schermen meteen aangepast. Alleen op het Brabantse deel […]

den haag – De problemen voor vogels in combinatie met de geluidsschermen langs de hsl worden nu voor het hele tracé onderzocht. Dat blijkt uit antwoorden op SP-kamervragen van minister Peijs (verkeer).

Als blijkt dat vogels zich op nog meer plaatsen massaal te pletter vliegen, worden de schermen meteen aangepast. Alleen op het Brabantse deel van de hsl bij de A16 staan nu geluidsschermen. Na enkele weken bleken vogels ter hoogte van het beekdal van de Aa of Weerijs het scherm over het hoofd te zien. Over een afstand van 500 meter is vorige maand een tijdelijke zetmeel-coating aangebracht, waardoor het scherm niet meer transparant is. Nader onderzoek moet een permanente oplossing uitwijzen.

Vooralsnog lijkt dat de enige locatie waar problemen voor vogels ontstaan. De minister zegt toe dat ook rekening wordt gehouden met de jaarlijkse vogeltrek. Op het overgrote deel van de hsl staan nog geen geluidsschermen en daar zal preventief onderzoek naar de relatie tussen schermen en vogels worden gedaan. Bij mogelijke nieuwe probleemlocaties worden dan meteen bij aanleg permanente maatregelen getroffen.

Reageer op dit artikel