nieuws

Vloer in bestaand gebouw uitgevoerd met hogesnelheidspalen

bouwbreed Premium

moerdijk – Hogesnelheidspalen worden tot nu toe buiten uitgevoerd, bijvoorbeeld voor de fundering van kassen of in het grondlichaam voor een tramlijn. Het is ook mogelijk om in een bestaand gebouw hogesnelheidspalen toe te passen. Dat bewijst een groot project in het industriegebied Moerdijk.

De palen danken hun naam aan de snelheid waarmee zij vervaardigd kunnen worden: tot twee minuten per paal. Met een trilblok wordt een dubbelwandige stalen buis in de grond geduwd. Onderaan bevindt zich een afsluiter, die in de bodem achterblijft. Tijdens het trekken stroomt het beton uit de stalen buis en wordt de paal in de grond gevormd. Meestal zijn de palen ongewapend. Het is mogelijk om een wapening aan te brengen of te werken met staalvezelbeton.

De reusachtige bedrijfshal in Moerdijk is in 2000 in gebruik genomen. Hij bestaat uit drie compartimenten, samen circa 210 meter lang en 150 meter breed. De vloer is destijds uitgevoerd op staal, zonder heipalen. Dat heeft geleid tot verzakkingen, op enkele plaatsen tot 20 centimeter. De magazijnstellingen moesten elke maand opnieuw worden gesteld en ondersabeld, een onhoudbare situatie. Op aandringen van de huurder wordt de vloer eruitgehaald en vervangen door een onderheide vloer.

De hoofdaannemer van het werk is MNO Vervat Grondwerken. Dat bedrijf kende het hogesnelheidspalensysteem van de uitvoering van een onderheid grondlichaam bij Barendrecht. De vraag was of zulke palen ook in een bestaande hal konden worden uitgevoerd. Voorbij Betonbouw heeft samen met zusterbedrijf Heibedrijf Hylkema een plan gemaakt. Daarvoor moest een machine worden omgebouwd. De makelaar werd ingekort en voorzien van een tandheugel, waardoor het trilblok naar beneden wordt getrokken. De gemodificeerde machine past in een werkhoogte van 11,15 meter. De hal is 11,50 meter hoog, maar onder de spanten slechts 9,55 meter. Voor het heiwerk moesten alle lichtarmaturen worden verwijderd.

De bestaande vloer wordt opgebroken, gekraakt en als werkvloer hergebruikt. In totaal levert Voorbij Betonbouw circa 9500 palen van ongeveer 10 meter. De palen hebben behalve een stekeind geen wapening. De vloer krijgt geen dilataties en wordt 20 centimeter dik. Bouwtechnisch zou een dikte van 17 millimeter genoeg zijn, maar er komen inductielussen in de vloer voor de heftruck in het magazijn.

Hamertje tik

Van elke paal wordt de diepte, de betondruk, de hoeveelheid beton en de mate van trillen geregistreerd. Tien procent van de palen wordt bovendien gecontroleerd met een akoestisch signaal, het zogenaamde �hamertje tik�.

De uitvoering van de palen gaat bijzonder snel. Op sommige dagen worden 365 palen gevormd, maar dan wel in 24 uur per dag. Op enkele plaatsen, waar onvoldoende ruimte is, worden buispalen geslagen. In week 5 is de aannemer begonnen, in week 14 moet het hele werk gereed zijn. Direct na het heiwerk wordt de wapening gelegd en de vloer gestort van beton B35. Die voldoet aan hoge eisen van vlakheid.

De huidige huurder heeft tijdelijk alle goederen opgeslagen in één van de compartimenten. De handelswaar zou eerst extern worden opgeslagen, maar dat hoefde niet. Binnenkort worden de goederen verplaatst naar een ander compartiment. Dan kunnen Voorbij Betonbouw en Heibedrijf Hylkema ook het laatste deel van de hal van een nieuwe vloer voorzien.

Reageer op dit artikel