nieuws

Vlaamse regering in zee met Electrabel

bouwbreed Premium

brussel – De Vlaamse regering gaat in zee met de Belgische elektriciteitsproducent Electrabel Customers Solutions (ECS) als stroomleverancier voor meer dan vijfhonderd openbare gebouwen, verlichting en de sluizen, bruggen en tunnels, die jaarlijks 200 miljoen kilowattuur (kHw) elektriciteit verbruiken. Dat de Vlaamse minister Bossuyt van energie dit contract heeft toegewezen aan Electrabel Customers Solutions heeft verbazing en brede kritiek geoogst.  Onlangs […]

brussel – De Vlaamse regering gaat in zee met de Belgische elektriciteitsproducent Electrabel Customers Solutions (ECS) als stroomleverancier voor meer dan vijfhonderd openbare gebouwen, verlichting en de sluizen, bruggen en tunnels, die jaarlijks 200 miljoen kilowattuur (kHw) elektriciteit verbruiken.

Dat de Vlaamse minister Bossuyt van energie dit contract heeft toegewezen aan Electrabel Customers Solutions heeft verbazing en brede kritiek geoogst. 

Onlangs nog hadden de Vlaamse regering en parlement het immer bestaande monopolie van Electrabel, dat circa 90 procent van de stroomvoorziening in België in handen heeft, scherp veroordeeld. Bossuyt eiste toen namens de Vlaamse regering dat de federale regering een einde zou maken aan de monopoliepositie van Electrabel.

Nauwelijks enkele weken later kiest dezelfde Vlaamse regering Electrabel  als exclusieve stroomleverancier. 

Volgens Bossuyt zou het contract met Electrabel een jaarlijkse besparing van 1 miljoen euro opleveren. De monopoliehouder bleek bij afweging van de verschillende inschrijvingen de meest voordelige aanbieder, zo beweert Bossuyt. 

De prijs, de technische en administratieve voorwaarden en de wijze waarop het bedrijf denkt te kunnen voldoen aan de verplichting tot levering van groene stroom, waren volgens de minister de belangrijkste criteria.

Reageer op dit artikel