nieuws

Vijfhonderdste markante gele JCB rolt van productieband

bouwbreed

rocester – Bij JCB, de Britse fabrikant van de bekende gele bouwmachines, is de 500.000ste machine van de productielijn gerold. JCB, dat ook een dochteronderneming heeft in Nederland, heeft de productie daarmee in tien jaar tijd verdubbeld.

“We kunnen haast niet wachten tot de productie van 1 miljoen machines is bereikt”, aldus topman Sir A. Bamford, zoon van de oprichter.

JCB is opgericht in 1945 in Rocester, waar zich nog steeds de hoofdvestiging bevindt. De eerste machine was een boerenaanhangwagen, gemaakt van schroot van oorlogstuig. De onderneming maakt nog steeds agrarische machines zoals telescopische hoogladers en de Fastrac-tractor. De bouwmachines – zoals gravers en bulldozers – zijn tegenwoordig echter bekender. JCB voert in totaal 130 modellen en voegt vooral de laatste tijd in snel tempo nieuwe types toe.

De machines worden gemaakt in dertien fabrieken, tien in Groot-Brittannië en één in de VS, Brazilië en India, en verkocht in 140 landen.

De onderneming heeft de status bereikt van andere merken als cola, want �JCB� staat in Engelse woordenboeken synoniem voor een hydraulisch werkende graafmachine.

Reageer op dit artikel