nieuws

Vermeer-Holland bouwt aan opmerkelijke hei- en boormachines

bouwbreed

den haag – Vermeer-Holland te Hoofddorp bouwt momenteel aan drie funderingsmachines, die op de Bauma in München te zien zullen zijn. Een van die opmerkelijke machines kan zowel als hei- als boormachine worden gebruikt.

De machine, die de type-aanduiding HL-1800 heeft meegekregen, is uitgerust met een volautomatische vrijeval-lier geschikt voor een valgewicht van 1800 kilo, uit eigen fabriek, waarbij alleen de valhoogte van het heiblok dient te worden ingegeven. Daarnaast is de machine ook voorzien van een boortafel SB-6,5. Als deze door de machine wordt aangedreven, levert deze een maximaal boorkoppel van 40kNm bij 5 omwentelingen per minuut. Om het maximale boorkoppel van 65 kNm bij 9 omw/min te halen, dient de boortafel extern te worden gevoed.

De SB-6,5 verplaatst zich langs de makelaar door het verzonken tandheugelsysteem van Vermeer-Holland. De minimale werkhoogte is 2700 millimeter, de maximale 10500 millimeter. De machine is met vele opties leverbaar: draaikrans, kantelframe, uitschuifbare rupsen, elektrische aansluitingen en meer. Vermeer-Holland is ook druk aan het bouwen aan een boormachine HB-65, die volgens de fabrikant trillingsvrij boort. De machine is zeer compact en levert een vermogen van liefst 75 kilowatt.

De machine kan boren in een vrije hoogte van 2300 millimeter. Desondanks kunnen buizen tot twee meter worden doorgevoerd, omdat de boortafel tot 90 graden kan worden gedraaid. Ook deze machine is uitgerust met een boortafel SB-6,5, die geschikt is voor buisdiameters van 114 tot en met 219 millimeter, inclusief tromp.

Doordat de boortafel aan de voorkant is afgeschuind is het mogelijk vanuit het hart van de paal tot slechts 350 millimeter uit de muur te boren. De machine kan worden uitgerust met onder meer uitschuifbare rupsen, een hulplier en een telescopische hijsmast.

De HL600S kan met recht een miniheimachine worden genoemd: met zijn afmetingen van 950×610 en een hoogte van 1300 millimeter is het machientje geschikt voor kleine en lage ruimten. De machine heeft geen stempelpoten, maar maakt gebruik van ondersteuning van de heimast door zogenoemde leiers, die aan de keerkop worden bevestigd. De rupsen kunnen van 600 tot 850 millimeter worden uitgeschoven.

De hei-unit wordt aangedreven door een hydraulisch powerpack, die is uitgerust met een 18,5 kilowatt elektromotor. Het machientje maakt gebruik van de automatische vrijeval-lier geschikt voor een valgewicht van 600 kilo, van eigen fabrikaat en is voorzien van een pulsmast. De minimale werkhoogte is 1300 millimeter, de maximale 4100 millimeter. Optioneel zijn twee elektrische aansluitingen.

Reageer op dit artikel