nieuws

Vandersanden sterk in kleurrijk maatwerk

bouwbreed

echt – Met een andere marktbenadering wist de Belgische gevelsteenfabrikant Vandersanden de afzet in Nederland te vertienvoudigen tot zestig miljoen stenen. De kleurrijke producent zegt nauwelijks hinder te ondervinden van de economische recessie. Integendeel.

Had de jaarlijkse afzet van zes miljoen stenen voor de millenniumwisseling nog een incidenteel karakter, met de huidige afzet heeft de fabrikant zich in Nederland ontwikkeld tot een volwaardige speler. Vanuit het Limburgse Echt coördineert Peter Delsing de Nederlandse activiteiten. Eind 1999 stond de commercieel directeur Nederland aan de basis van een nieuwe verkooporganisatie om vaste voet op de Nederlandse markt te krijgen. “Het streven was om binnen drie jaar 30 miljoen stenen (Waalformaat) op de Nederlandse markt af te zetten, het werd uiteindelijk het dubbele.” Delsing noemt snelheid, grote keuzevrijheid en klantgerichtheid de belangrijkste succesfactoren. “We hebben bewust gekozen voor een andere benadering. Speciaal voor de Nederlandse markt hebben we een kleurenpalet ontwikkeld, maar bieden daarnaast de mogelijkheid om aan persoonlijke wensen tegemoet te komen. Door deze klantgerichte aanpak in combinatie met een flexibel en modern productieapparaat zijn we in staat om ook bij grote bouwprojecten maatwerk te leveren.”

Centre Court

Vandersanden biedt de keuze uit vijf steenformaten in elke gewenste kleur. “Voor de recreatiewoningen in Vinkeveen aan de A2 leverden we bijvoorbeeld drie verschillende steensoorten in meerdere kleuren. Ons fabrikageproces maakt het mogelijk om in één productiegang verschillende kleuren te produceren. We gaan snel te werk. Binnen enkele weken ligt er een prototype, binnen een paar maanden draaien we proef.”

In de grootste showroom in het Belgische Bilzen zijn vijftig standaardkleuren te bewonderen en evenzoveel projectsorteringen. “Bij de helft van de geleverde stenen in Nederland heeft een kleuraanpassing plaatsgevonden. Op dit moment wordt er naast het traditionele unigamma steeds meer gewerkt met meerkleurige stenen. De kleuren champagne, oranje, salvia (paars) en primula en viola zijn momenteel zeer populair. Het aanschaffen van een steen is uiteindelijk een gevoelskwestie.”

Nederlands paradepaardje is het Centre Court in Den Haag waar 1,5 miljoen Primula-stenen zijn verwerkt. “Het is een meerkleurige steen uit onze bestaande sortering, waar een kleine aanpassing is gedaan.” Rond de jaarwisseling wordt een kopie van dit gebouw met dezelfde steen gerealiseerd in Enschede.

Leveranties

Het Belgische familiebedrijf produceert jaarlijks 260 miljoen handvormgevelstenen, wat overeenkomt met een kwart van de totale Nederlandse behoefte. Meer dan 40 procent daarvan wordt geëxporteerd. Circa 60 miljoen stenen vinden een eindbestemming in Nederland. “Alle leveranties verlopen uitsluitend via de steenhandelaren die ook het contact onderhouden met opdrachtgevers, architecten en aannemers. Bovendien verzorgen zij het logistieke traject en zijn daarmee het verlengstuk van onze fabriek.”

Ondanks de stagnerende woningbouwmarkt denkt het bedrijf de huidige afzet in Nederland minimaal te kunnen continueren. “Al onze fabrieken draaien momenteel op volle toeren. We produceren niet meer dan we kunnen afzetten.” Het bedrijf heeft zelfs vergaande plannen om de productiecapaciteit van de fabriek in Den Bosch -jaarlijks goed voor de productie van 24 miljoen stenen- te verhogen. Delsing: “Het feit dat de markt onder druk staat, speelt ons alleen in de kaart. Op veel projecten moet momenteel bezuinigd worden, maar door onze prijs/kwaliteitsverhouding kunnen we op deze ontwikkeling inspelen. Bij ons segment kan de architect zijn gang gaan, zonder dat de opdrachtgever het gevoel heeft dat daar een exorbitante hoge prijs aan vast zit.”

De orderportefeuille is ondanks de economische recessie zelfs beter gevuld dan vorig jaar. Het Belgische familiebedrijf levert voorziet onder andere de Vinex-locaties in Amersfoort (Vathorst, 1,5 miljoen stenen) en Den Bosch (Haverlei, 3,5 miljoen stenen). “We zijn nog in onderhandeling over de levering van 6 miljoen stenen op een andere Vinex-locatie.” In de toekomst wil de producent zich nadrukkelijker richten op individuele woningbouw richten.

Om de verworven positie in Nederland te behouden, blijft het voorlopig bij die ene Nederlandse overname. “Wij zien geen noodzaak om uit strategische overwegingen bedrijven over te nemen. Maar als de mogelijkheid zich voordoet en het in onze bedrijfsfilosofie past, zullen we het niet nalaten.”

Familiebedrijf

Jaak Vandersanden legde in 1924 in Kleine Spouwen, gelegen tussen Tongeren en Maastricht, de basis voor de Vandersanden Steenfabrieken. Het familiebedrijf bestaat momenteel uit vier fabrieken waarvan drie in België (Spouwen, Lanklaar en Hekelgem) en een in het Nederlandse Hedikhuizen. Jaarlijks produceert het bedrijf 260 miljoen stenen, waarvan er 60 miljoen in Nederland worden afgezet. Bij het bedrijf werken 225 mensen.

�Al onze fabrieken draaien momenteel op volle toeren�

Reageer op dit artikel