nieuws

Twentsche Kabel redt zich dankzij innovatie

bouwbreed

haaksbergen – Twentsche Kabel is erin geslaagd dankzij innovaties zijn omzet vrijwel op niveau te houden. Nieuwe initatieven in de segmenten communicatie, veiligheid en zorg bieden compensatie voor de kwakkelende bouw- en installatiebranche.

“Door in te zetten op vernieuwing en oplossingen te bieden voor onze klanten, konden we ondanks moeilijke marktomstandigheden een nagenoeg gelijke omzet realiseren”, aldus topman A. van der Lof. “Ruim 20 procent van de omzet wordt gerealiseerd met innovaties die in de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd”.

Twentsche Kabel zag zijn activiteiten vorig jaar met 6,2 procent afnemen tot een waarde van 383,9 miljoen euro. Het verlies van in 2002 nog 6,7 miljoen om in een winst van 11,9 miljoen euro vorig jaar. Gelijktijdig daalde de personele sterkte met 211 banen tot 2213 medewerkers.

Volgens Van der Lof boekt Twentsche Kabel goede resultaten bij de strategie om van een pure leverancier van producten te veranderen in een oplosser van problemen. Zeventig procent van de omzet komt inmiddels uit de dienstverlening. Na een zorgvuldige analyse is aan de segmenten Telecom Solutions en Building Solutions als derde kernactiviteit toegevoegd Industrial Solutions, waarin opgenomen de Machinegroep. De industriële oplossers zorgden vorig jaar voor 40 procent van de omzet binnen Twentsche Kabel.

Stroomversnelling

De activiteiten van de Technische Handelsgroep daalden in 2003 met 6,1 procent tot 130,7 miljoen euro. De afname is vooral te wijten aan de lastige marktomstandigheden in de bouw en de industrie. Dankzij kostenverlaging en de stroomversnelling op het vlak van de innovaties steeg het bedrijfsresultaat van zeven naar elf miljoen euro.

De omzet van Building Solutions kampte vorig jaar met economische tegenslag. Het investeringsniveau in de bouw omschrijft Twentsche Kabel als laag. Compensatie vond het concern met nieuwe producten op het gebied van gestructureerde computerbekabeling en lichtschakelingen.

Intercomsystemen

Vorig jaar werd bovendien een groot aantal intercomsystemen afgezet in groeimarkt Azië. Samen met het ministerie van Justitie realiseerden de Tukkers een belangrijk project voor telefonie over het internet ten behoeve van de celcommunicatie in gevangenissen.

Door de aanhoudende terughoudendheid in de Nederlandse bouw daalde het marktvolume in de belangrijke markt voor installatiekabel met 10 procent.

Als positief wordt ervaren dat in ieder geval het marktaandeel overeind bleef. Vanwege de hevige concurrentie stonden de marges flink onder druk. Mede door samenwerking met buitenlandse partijen slaagde Twentsche Kabel over de grens zijn marktaandeel te vergroten.

Reageer op dit artikel