nieuws

Te weinig wapening in kolommen Campus

bouwbreed

kerkrade – Honderdvijftig kolommen van multifunctioneel complex Campus Kerkrade moeten worden aangepast. De fabrikant heeft te weinig wapening gebruikt in de koppen van de kolommen, waardoor die scheurden.

Hoofdaannemer Laudy Bouw uit Sittard moest het werk tweeënhalve week stilleggen, maar is inmiddels weer aan de slag. Stempels zorgen ervoor dat verder gewerkt kan worden aan onder andere de gevel van het 14.000 vierkante meter grote onderwijscomplex dat is ontworpen door architect Jan Hoogstad. Op de precieze oplossing voor de kolommen wordt nog gestudeerd, maar het ziet er volgens wethouder H. Bosch van Kerkrade naar uit dat er een stalen krans om de koppen van de kolommen wordt gelegd. Die moet de trekfunctie van de ontbrekende wapening overnemen.

Volgens Bosch heeft de fabrikant die Laudy voor de kolommen inschakelde, op eigen gezag de wapening van de kolommen aangepast. Het bleek lastig om die onder te brengen in de verjongende koppen. De fabrikant heeft dat niet overlegd met hoofdconstructeur Haskoning. Toen er een paar weken terug scheuren ontstonden bij de koppen van een aantal kolommen op de begane grond, werd alarm geslagen en is de bouw stilgelegd.

Aanpassen van alleen de gehavende koppen van de zwaarst belaste kolommen is volgens Bosch niet aan de orde. Dat zou het architectonische beeld te veel verstoren, aangezien alle kolommen nadrukkelijk in het zicht staan. Het vervangen van de kolommen is in theorie een optie, maar erg duur. Het gebouw zou vrijwel van de grond af opnieuw moeten worden gebouwd, terwijl Bosch nu nog hoopt heeft dat het 20 miljoen euro kostende complex voor het nieuwe schooljaar in augustus kan openen.

Patio Sevilla-effect

Dat het werk zo lang heeft stil gelegen komt volgens de wethouder doordat er na ontdekking van de scheuren ook een fundamentelere discussie losbarstte. Bij de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht was inmiddels een andere constructeur in dienst getreden, die het complete constructieve ontwerp dat door zijn voorganger was goedgekeurd, in twijfel trok. Het �Patio Sevilla-effect� heeft daarbij zeker meegespeeld, veronderstelt de wethouder. Haskoning en Bouw- en Woningtoezicht hebben inmiddels hun geschil bijgelegd. Maar voor de zekerheid schakelt Bosch nog een derde onafhankelijke constructeur in om zijn mening te geven.

Reageer op dit artikel