nieuws

Te veel lood in Belgische leidingen

bouwbreed

brussel – In België zit in één op de drie woningen van vóór 1960 meer lood in het leidingwater dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Ruim 700.000 oude woningen en gebouwen in België hebben nog een loden waterleiding. Test-Aankoop wijst op het feit dat lood dat in het lichaam terechtkomt, bij jonge kinderen en zwangere vrouwen chronische loodvergiftiging kan veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn slaapstoornissen, vermoeidheid, misselijkheid en zelfs groeistoornissen. Test-Aankoop vraagt de overheid een premie toe te kennen aan wie de loden waterleiding in zijn woning vervangt. Volgens andere bronnen is het aantal huizen en appartementsgebouwen met een loden waterleiding in België veel groter dan Test-Aankoop beweert.

Reageer op dit artikel