nieuws

Rotterdamse architectuur voorbeeld voor havenstad Genua

bouwbreed

genua – De havenstad Genua in Noord-Italië – samen met Lille Culturele Hoofdstad 2004 – moet van een grijze muis veranderen in een wit konijn. Nederland speelt in de totale stedenbouwkundige aanpak en herstructurering van haven naar stadshart een centrale rol.

Volgens wethouder B. Gabrielli van cultuur en stadsvernieuwing is het project Ponte Parodi, een cultureel aangekleed schiereiland van Ben van Berkel, een speerpunt om Genua boven het dagjestoerisme uit te tillen.

De Ponte Parodi wordt in de oude haven van Genua gerealiseerd op een oppervlakte van 36.000 vierkante meter met 26.000 vierkante meter parkeergelegenheid en 23.000 vierkante meter buitenterrein. De kosten zijn geraamd op 85 miljoen euro. Deze pier oogt als een vierkant eiland op het water. Het beslaat drie verdiepingen met duidelijk verschillende vleugels. De Ponte Parodi vormt een nieuwe verbinding tussen stad en haven met cultuur en entertainment als schakel. Opvallend is het dak, dat ontworpen werd als een soort sportveld, met recreatiemogelijkheden. Het plein in het water moet een aantrekkingskracht uitoefenen, waar mensen 24 uur per etmaal gebruik van kunnen maken. Per tijdstip en seizoen wisselt het accent en de waarde van de Ponte Parodi. Van Berkel kreeg als opdracht de levendigheid van de stad naar de oever te transformeren, zodat de hele haven een meerwaarde krijgt.

De architect nam deel aan een internationale wedstrijd en won die dus glorieus. Het project valt onder de private investeerder Altarea uit Frankrijk. Met de bouw van de Ponte Parodi wordt eind 2005 begonnen en in 2008 opgeleverd.

Gabrielli legt uit dat het een centrale as vormt in de reeks van gigantische projecten die in Genua zijn losgebarsten. Het oude centrum met tal van historische monumenten werd niet zomaar opgeschoond.

Woningen kregen een facelift en villa�s en palazzo�s in de periferie zijn de afgelopen jaren gerestaureerd tot monumenten. Sommige paleizen en buitenhuizen kwamen zo ongeveer onder het roet vandaan en werden in vervallen leegstand wakker geschud.

Genua 2004 culturele hoofdstad beschikt over ongeveer 30 miljoen euro en reikt met alle investeringen over dit jaar heen naar een manifestatie die jaren doorgaat. Dat laatste moet ook wel, want door Europese decreten mag in Italië officieel tot 2019 geen enkele stad meer in aanmerking komen voor het cultureel hoogtepunt. Alle ogen zijn dus gericht op kwatta, zowel van buitenaf als ook in Italië zelf.

De wethouder onderstreept hoe essentieel de combinatie voor hem is tussen kunst en architectuur. Dat begint al met de revisie van de stad zelf. Dankzij het terugbrengen van oude grandeur in de stad gaan de bewoners zich anders voelen.

Hij ziet een directe overgang tussen cultuur en stedenbouw. “Architecten zijn kunstenaars en cultuurscheppers. Als ik nu om me heen kijk naar het huidige Genua dat straalt, dan voel ik dat inderdaad als een kunst om bruggen te leggen, tussen tijden, culturen of het ene stadsdeel in het andere te laten overvloeien. Rotterdam ging ons voor om via de architectuur de stad een eigenheid te geven. Wij volgen, reken maar, op onze manier natuurlijk”, belooft Gabrielli.

Reageer op dit artikel