nieuws

Renovatie Catshuis correct verlopen

bouwbreed Premium

den haag – De verbouwing van het Catshuis is in goed overleg verlopen. De samenhang moest terug en het ontwerp moest zeventiende-eeuws zijn. Later aangebrachte gewelfde plafonds moesten hiervoor wijken tot verdriet van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Dat stellen staatssecretaris Van der Laan (cultuur) en minister Dekker (VROM) in antwoord op kamervragen. Het pied-à-terre van de […]

den haag – De verbouwing van het Catshuis is in goed overleg verlopen. De samenhang moest terug en het ontwerp moest zeventiende-eeuws zijn. Later aangebrachte gewelfde plafonds moesten hiervoor wijken tot verdriet van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Dat stellen staatssecretaris Van der Laan (cultuur) en minister Dekker (VROM) in antwoord op kamervragen. Het pied-à-terre van de premier is na renovatie medio december opgeleverd. Een maand later klaagde de Rijksdienst “niet helemaal gelukkig” te zijn met de verbouwing zoals uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst.

Volgens de bewindslieden is het Catshuis, inclusief het interieur, zoveel mogelijk teruggebracht in oude stijl. Dat betekende verwijdering van drie schouwen en het verdwijnen van gewelfde houten plafonds. Volgens Van der Laan was de Rijksdienst daar vooral ongelukkig over. Bovendien had het interieur ook anders gekund. “Beide visies zijn echter gericht op een kwalitatief goed ontwerp dat de waarden van het gebouw respecteert”, aldus Van der Laan.

Aannemersbedrijf Van Eesteren, vier architecten, onder wie M. Homan van Rijksgebouwendienst, en drie kunstenaars werkten 18 maanden aan de renovatie. De kosten bedroegen ruim 7 miljoen euro.

Reageer op dit artikel