nieuws

Rechter bezoekt bouwplaats

bouwbreed Premium

amsterdam – De Vereniging Pakhuis Wilhelmina en de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Amerika (OC&A) stonden gisteren opnieuw tegenover elkaar in de rechtbank.

Voor het kort geding nam rechter mr. M. de Rooij een kijkje op de bouwlocatie. Lopend in de blubber bekeek de rechter gisteren de bouwplaats van het appartementencomplex Chicago in het Oostelijk Havengebied Amsterdam. Aandachtig luisterde zij naar de betrokken partijen.

Kunstenaars verzetten zich al maanden tegen een gedeeltelijke overkapping van het pakhuis, omdat de situatie brandgevaarlijk is. Bovendien verliezen zij veel daglicht, doordat het complex Chicago zo dicht op het pakhuis komt te staan, luidt de klacht.

Een van de huurders laat aan de rechter de maquette zien en wijst haar op het schoorsteeneffect tussen het pakhuis en het appartementencomplex, vanwege de nauwe ruimte.

Massief

Brand zou kunnen overslaan in het pakhuis via de gevel naar het dak. Bewoners van de bovenliggende appartementen kunnen in het ergste geval niet vluchten.

Een woordvoerder van de tegenpartij reageert direct: “Deze maquette geeft een ander beeld. Het komt veel te massief over. Wij maken gebruik van een open staalconstructie met een brandwerende bekleding.”

Brandveiligheid is ook later in de rechtszaal het veelbesproken woord. Volgens de raadsman van de Vereniging Pakhuis Wilhelmina zijn de onderzoeken naar brand en vluchtwegen onvolledig geweest. Een aanvullend onderzoek van TNO noemt hij verre van overtuigend.

Vertrouwen

Projectleider ir. P. Jonkergouw van OC&A heeft echter vertrouwen in het onderzoek van TNO. Wel benadrukt hij dat het oude pakhuis hier en daar bouwkundig moet worden aangepast om aan de brandveiligheidseisen te voldoen.

Wie aan het langste eind trekt en of er een bouwstop komt, was gistermiddag bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Reageer op dit artikel