nieuws

Orders in Duitse bouw gekrompen met 7,8 procent

bouwbreed

wiesbaden/berlijn – De Duitse bouwindustrie heeft in januari 7,8 procent minder nieuwe orders geboekt dan in de startmaand van 2002. Dat blijkt uit een meting van het Statistisch Bundesamt onder hoofdaannemers met twintig of meer personeelsleden.

De verminderde vraag naar bouwprojecten laat zich het pijnlijkst voelen in de grond-, water- en wegenbouw. De orderstroom slonk in de sector met 11,6 procent tot amper de helft van het werk dat in 2000 nog vrij kwam. De burgelijke en utiliteitsbouw verloor in januari 4,5 procent terrein.

De omzet van de Duitse bouwbedrijven steeg in de eerste maand van het jaar met 1,6 procent tot ruim vier miljard euro.

In Berlijn voorspelde gisteren voorzitter A. Frauenrath van brancheorganisatie Baugewerbe een verdere daling van de Duitse bouwinvesteringen. Bovenop de 3,4 procent die de sector vorig jaar kwijtraakte, schat de voorman nogmaals 0,8 procent krimp tot een waarde van 208 miljard euro.

De 76.600 bedrijven in de Duitse bouw bezorgden vorig jaar gemiddeld 814.000 mensen een baan. Het aantal werknemers per aannemer daalde van 11,4 tot 10,6 bouwvakker.

“Ook in 2004 moet op een verdere reductie van het aantal arbeidsplaatsen gerekend worden”, aldus Frauenrath. “De te verwachten afname van de werken in combinatie met de groei van de productiviteit, zal vermoedelijk 35.000 banen kosten”.

Reageer op dit artikel